19.4.19

Buraczane brownie bez glutenu, cukru i jajek

Do grona warzywnych ciast dołączyło właśnie brownie z buraka. Możliwym jest, że publikując je tuż przed Wielkanocą strzelam sobie w kolano, bo jednak żadne brownie na świątecznym stole pewnie nie zagości, ale jak już minie świąteczny szał po prostu musicie go spróbować. Robiłam je dwa razy, a to na prawdę rzadko się zdarza. Ten pierwszy nie spełnił moich oczekiwań - zbyt buraczany, zbyt mokry i za mało czekoladowy, ale już drugie podejście uratowało honor. Zdecydowanie polecam!

Buraczane brownie

Składniki (forma 24 x 21 cm):
  • 350 g ugotowanych buraków 
  • 2 banany - 200g po obraniu
  • 80 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki jaglanej
  • 30 g orzechów laskowych
  • 40g erytrolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka
Przygotowanie:
  1. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do kielicha blendera i dokładnie zblendować z bananami i mlekiem. Przelać do miski.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do masy buraczanej, wymieszać.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąki, kakao, orzechy i erytrol. Dodać do mokrych składników i wymieszać łyżką, do połączenia. 
  4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* około 50 minut  aż patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie dość suchy (całkiem  suchy nie będzie). 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (106 g). Całość 9 kawałków
Kalorie: 174
B: 5,3
T:  6,52
W: 25,19



1 komentarz:

  1. Moim zdaniem to wygląda po prostu bosko.Sam takiego czegoś nigdy w swoim życiu nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP