22.6.19

Chłodnik ogórkowy

Pisałam, że na urlopie witam męża ciepłym obiadem, otóż raz przywitałam go obiadem na zimno - ogórkowym chłodnikiem. Uważam, że chłodnik to jedyna słuszna zupa w lato, chociaż uwielbiam wszystkie inne i gdyby ktoś mi ugotował to oczywiście bym zjadła, ale samej nie chciałoby mi się stać przy palnikach i dodatkowo dogrzewać tego już i tak nagrzanego mieszkania na poddaszu. Są jeszcze co najmniej dwa plusy chłodników, mianowicie ich przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut a kalorii mają tyle co kot napłakał (dlatego po obiedzie można się uraczyć dobrym deserem). To co, po miseczce ?

Chłodnik ogórkowy

Składnik i (2 porcje):
  • duży kubek kefiru 500g
  • 250 g zielonego ogórka
  • spora garść świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Na małych oczkach tarki zetrzeć czosnek. Na dużych ogórka. Dodać posiekany koperek. Całość zalać kefirem, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Do podania ugotować jajka na twardo
Wartość odżywcza dla 1 porcji, z 1 jajkiem 50g
Kalorie: 213
B: 15,4
T: 10
W:15,7



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP