13.6.19

Pierogi leniwe bezglutenowe

Spędzać teraz urlop w Polsce to jak spędzać go w Chorwacji, Grecji czy innym ekstra ciepłym kraju. Pogoda oszalała i po fali ulew, jakie przeszły przez nasz kraj w maju teraz słońce praży jak szalone. Lepszego terminu na urlop nie mogliśmy wybrać, a z drugiej strony lato w mieście to katorga. Człowiek ucieka przed tym słońcem gdzie się da, robi co może żeby lepiej mu się oddychało, najmniejsze skrawki cienia są licznie oblegane a przy miejskich fontannach gromadzą się dzieci a staruszki chłodzą stopy. Mój pies nie chce wychodzić na spacery, leży tylko na zimnych płytkach, pod drzwiami albo wiatrakiem. I szczerze to chętnie bym do niego dołączyła, ale skończyły się obowiązki, zaczynamy odpoczynek, więc jezioro i tylko jezioro. A obiady tylko lekkie, z minimalnym wkładem własnym i jak najmniej gotowania, leniwe są jak znalazł 🙂
Pierogi leniwe bezglutenowe

Skladniki (2 porcje)
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 60 g mąki ryżowej
  • 10g skrobii ziemniaczanej
  • 5 łyżek erytrolu, lub wiecej
Przygotowanie:
  1. Białko ze szczyptą soli upić na sztywną pianę.
  2. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki razem z białkową pianą i połączyć np za pomocą ręcznego  miksera. 
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część przenieść na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkowywać ręką. Kiedy rozwałkujemy spory wałeczek, spłaszczyć go i pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Kawałki wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia. 
  5. Powtórzyć to samo z drugą częścią ciasta. 
  6. Podawać z cukrem/ksylitolem, cynamonem i owocami. 

3 komentarze:

  1. ale nabrałam ochoty na takie kluski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ma być rzadkie czy raczej takie jak na kopytka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na kopytka, żeby dało się uformować wałek

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP