21.6.19

Zapiekana kasza jaglana z czereśniami

Tyle mamy teraz możliwości, żeby przygotowywać zdrowe desery. Tyle zamienników cukru, zdrowsze mąki. Łatwo i szybko możemy pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, a i tak stojąc w sklepie przed półką z batonikami przegrywamy. Dlaczego tak jest ? czyżby miłość do cukru nigdy nie przemijała, to takie silne uczucie, którego nie da się odrzucić, mimo, że przez większość czasu staramy się udawać, że go nie ma ? Cukrze, syropie fruktozowy i oleju palmowy co w Was jest, że stojąc przed Wami miękną nam kolana?! A może to kwestia czasu ? Niby nurt slow life jest taki fajny, ale mam wrażenie, że mogą sobie na niego pozwolić tylko nieliczne grupy społeczne. Pieczenie własnego chleba, uprawianie ogródka, plewienie grządek, codziennie obiad a co drugi dzień z deserem. Hmm widzicie, żeby matka z dwójką albo trójką małych dzieci to ogarniała ? a po godzinach jeszcze znalazła czas na pranie, sprzątanie i co najważniejsze chwilę dla siebie ? Łatwiej iść do sklepu, kupić batonik czy czekoladę i deser zapewniony, a co najważniejsze szybko i wszystkim będzie smakował. Ja nie krytykuję - sama tak robię, mimo, że nie mam dzieci. Mi samej uginają się kolana przed tymi czekoladkami i batonikami i ni cholery nie umiem znaleźć przyczyny. I przecież często piekę i smakuje a i tak drożdżówka z lukrem w supermarkecie mnie woła, krzyczy do mnie. Żeby jej dziś nie słyszeć zrobiłam ultra zdrowy deser jaglany. Początki z tą jaglaną byly trudne, bo wszędzie piszą, ze wystarczy przepłukać wodą, żeby pozbyć się goryczy, a dopiero odkąd zaczęłam przelewać ją wrzątkiem to przestałam czuć tą okropną gorycz. I teraz ją uwielbiam, gotuję ją zawsze w wodzie z mlekiem, lekko dosładzam i najważniejsze dodaję trochę masła - pachnie obłędnie i smakuje zdecydowanie lepiej.  Dzisiaj łączę ją z czereśniami.



Zapiekana kasza jaglana z czereśniami

Składniki (2 porcje lub 4 małe):
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 8 g masła
  • 270 g czereśni
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać na sicie wrzątkiem, najlepiej 2 razy, żeby pozbyć się goryczy.
  2. Przesypać do garnka. Zalać mlekiem i wodą, dodać 2 łyżki ksylitolu i masło- gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, żeby kasza wsiąkła resztę płynu. Przykryć garnek pokrywką.
  3. Czereśnie wydrylować.
  4. Żaroodporne naczynia wysmarować delikatnie masłem. Nałożyć na spód trochę kaszy jaglanej, na to czereśnie i znów kaszę. Całość oprószyć jeszcze delikatnie ksylitolem. 
  5. Piec w 180* około 20 minut. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (zrobiłam 4 małe porcje), 143g
Kalorie: 189
B: 4,74
T:  3,34
W: 39,86



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP