7.7.19

Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami

Ciężko było wygospodarować trochę czasu na swoje Social media, a teraz będzie jeszcze gorzej bo wczoraj stałam się szczęśliwa posiadaczką The Sims i całą sobą weszłam w rolę swatki Zenka i Matyldy - moich uroczych Simów. Także jakby co to jestem w grze, a czas w tej grze mija jakoś zadziwiająco prędko.

Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami

Składniki (forma: 24 x 21 cm)
  • 120g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30g mąki teff
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, po 50g każde
  • 70g miękkiego masła
  • 250 ml maślanki
  • 60g ksylitolu, lub więcej według smaku
  • 180g truskawek
kruszonka:
  • 20g miękkiego masła
  • 20g ksylitolu
  • 50g mąki ryżowej
Przygotowanie:
  1. Mąki wymieszać z sodą.
  2. W wysokim naczyniu utrzeć masło z erytrolem, około 3 minuty. Dodać po 1 jajku cały czas miksując i maślankę. 
  3. Do mokrych składników wsypać suche i zmiksować do połączenia się składników. 
  4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Truskawki pokroić na ćwiartki i wyłożyć je na ciasto.
  6. Ze składników na kruszonkę wyrobić ciasto (nie będzie to typowe, zwarte ciasto, bardziej coś w rodzaju mokrego piasku) i posypać nim truskawki, formując z "piasku" mniejsze i większe kawałki.
  7. Piec w 180* około 40 minut. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (104 g). Całość 9 kawałków
Kalorie: 223
B: 4,07
T:  9,75
W: 33,68







1 komentarz:

  1. Dzień dobry. Trafiłam tu przypadkiem szukając przepisów innych niż zwykle. Córka ma początki insulinooporności,więc trochę inne rzeczy trzeba będzie jeść. Na pewno skorzystam z Pani pomocy, przepisy wydają się proste i ciekawe... Pozdrawiam. Viola

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP