3.10.19

Placki z figą, bez glutenu i jajek

Ograniczone życie w Internecie jest takie fajne i spokojne. Rozładowany telefon to nie problem, podobnie jak fakt, że nie jestem na bieżąco ze wszystkimi zdjęciami na Insta. Przed snem nie nadrabiam instastories, co miałam w zwyczaju robić, a zamiast tego czytam książki. I tak po prawdzie to kiedy biorę telefon do ręki nie wiem co mogłabym na nim sprawdzać. Z przyzwyczajenia więc przewijam kilka pierwszych zdjęć, oglądam kilka filmików i odkładam go, bo już mnie to nie wciąga. Nie czuję potrzeby być częścią czyjegoś życia, śledzenia go, czy komentowania jego zachowań. Nie lubię osądzania ludzi i jestem ostatnia do wygłaszania swoich opinii w świecie gdzie na prawo i lewo rzuca się epitetami "głupi", "pojebany", "nienormalny" do każdego. Nawet do tego, z którym dwie minuty wcześniej spijało się z dziubków. Mam wrażenie, że otaczający mnie świat jest coraz bardziej sztuczny, napompowany i fałszywie słodki. Nie szukam w nim swojego miejsca, bo nie chcę być współczesnym człowiekiem, jeśli ta współczesność to wylewająca się ze środka frustracja, gniew i silna potrzeba uczestniczenia w nie swoim życiu. 

Współczesna mogę być kulinarnie. Szukać zamienników, poznawać nowe smaki, łączyć i rozdzielać według upodobań. Tak jak w przypadku dzisiejszego śniadania, które jest odpowiedzią na często powtarzające się pytanie "czym mogę zastąpić jajko?". Poniżej, bezglutenowe placki śniadaniowe ze świeżą figą, bez jajka i laktozy, a jeśli chcecie to i bez nabiału bo mleko można użyć roślinne, a jogurt sojowy. Życzę smacznego! 

Placki z figą, bez glutenu i jajek

Składniki (8 sztuk):
  • 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego
  • 4 łyżki wrzątku
  • 70g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki erytrolu
  • 140g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 świeże figi 
Przygotowanie:
  1. Do małej miseczki wsypać siemię i zalać wrzątkiem. Zostawić na około 5 minut, żeby łuski napęczniały.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę i sodę; wymieszać. Dodać erytrol, jogurt, mleko i zalane siemię, ponownie wymieszać. 
  3. Do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki figi (kroiłam w plasterki, a później plasterki w ćwiartki) i wszystko razem wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju i łyżką nakładać masę, formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (120 g), bez oleju do smażenia. Całość to 2 porcje
Kalorie: 223
B: 9,03
T: 5,84
W: 34,14




2 komentarze:

  1. czy zamiast mąki owsianej mogę dać kokosową, migdałową lub kukurydzianą? tylko takie widziałam ostatnio w sklepie z żywnością bezglutenową, a gryczana czy jaglana dla mnie są niesmaczne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tych, które wymieniłaś dałabym kukurydzianą, ale wtedy też trochę więcej jogurtu naturalnego o jakieś 20g. Kokosowa się nie nadaje, podobnie jak migdałowa - są zbyt cieżkie.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP