22.2.20

Sernik bananowy, bezglutenowy

Żeby ponownie wyrobić sobie nawyk pisania i tworzenia nowych przepisów zwłaszcza na początku, trzeba podejść do tematu bardzo poważnie. A to oznacza, że przez pierwszy tydzień-dwa trzeba walczyć z samym sobą. Bo moje jedno ja chce zjeść na śniadanie kanapki i oglądać Instastory, do południa leżąc w piżamie, a to drugie ja, które chce się na nowo zdyscyplinować mówi, że trzeba upiec dziś jakieś ciasto, zrobić mu zdjęcia, a po szybkim zeskrollowaniu Instagrama zasiąć do roboty. 
Trzeba wyrobić sobie od nowa wszystkie utracone nawyki, a to w pierwszych dniach jest szalenie trudne. Wie o tym każdy, kto przechodził na dietę, rzucał palenie, czy zapisał się na siłownię-słowem, każdy kto postanowił zmienić tor swojego dnia. W trwaniu w nowych nawykach pomagają rezultaty, najlepiej żeby było to coś pozytywnego. No bo umówmy się, kto będzie trwał przy diecie, która nie daje mu efektów. Rezultatem, który ja chcę osiągnąć jest zadowolenie z tego co robię (a oglądając swoje obecne zdjęcia jestem w szoku jak można się tak cofnąć), przy uzyskaniu również Waszej aprobaty. Uogólniając chciałabym zadowolić wszystkich, co w praktyce wiem, że jest niemożliwe. Zacznę więc od zadowolenia samej siebie i bywania tutaj częściej, a reszta, mam nadzieję przyjdzie z czasem :)



Sernik bananowy
inspiracja: mojewypieki

Składniki (tortownica 20 cm):

spód:
  • 50 g masła
  • 160 g bezglutenowych herbatników
masa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 500 g sera twarogowego (użyłam President)
  • 3 jajka
  • 60g erytrolu, lub więcej według smaku
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. SPÓD: Herbatniki zmielić lub rozgnieść dokładnie (zmieliłam w blenderze kielichowym)
  2. W rondelku roztopić masło, dodać rozgniecione herbatniki i wymieszać, żeby powstała mokra struktura przypominająca piasek. 
  3. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatnikowy piasek i wygładzić, mocno ugniatając formować równy spód. Schować do lodówki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 160*
  5. MASA: Banany zblendować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, nie za długo. 
  6. Masę przelać do tortownicy. Piec około 60-70 minut, aż góra sernika będzie ścięta i sprężysta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Wartość odżywcza dla 1 kawałka (151g), całość to 8 kawałków. 
Kalorie: 289
B: 14,75
T: 12,93
W: 28,49






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP