18.3.20

Gryczany chlebek bananowy

Czekałam na to, aż Niemcy wprowadzą jakieś bardziej restrykcyjne zalecenia w związku z wirusem, niż tylko zamknięcie szkół (zamknęli szkoły, ale nie powiedzieli dzieciom, że ten czas powinni spędzić w domu). Na ten moment zarażonych jest 9360 osób, a jeszcze przed weekendem było lekko ponad 2000. Mimo wszystko restauracje tutaj nie są odgórnie zamykane, mają prawo być czynne od 6-18, chociaż wielu właścicieli zdecydowało się na zawieszenie działalności. Zaleca się pozostanie w domach, spotkania ewentualnie w małych grupach i co najlepsze cały ten dekret obowiązuje aż do 18 kwietnia. Ograniczenia weszły w życie przy ponad 6000 przypadkach zarażeń i ciekawe czy przyniosą jakieś efekty. Lepiej późno niż wcale, mimo wszystko. 
Śledziłam kilka stron, intensywnie sprawdzając aktualizacje. Teraz, kiedy wiadomo na czym stoję i że jednak Niemcy wykazali jakieś chęci działania w kierunku spowolnienia rozprzestrzeniania się tego świństwa, odpuszczam. Bo co za dużo to niezdrowo i doszłam do momentu, kiedy moją głowę zaczynają nachodzić różne teorie spiskowe, a nie chcę ich wpuszczać do środka, bo oszaleję. Nie mam telewizji, nie słucham radia, nie czytam artykułów z dziwnymi, krzykliwymi nagłówkami, które są tylko marnymi hipotezami, więc będzie mi łatwo się od tego odciąć. 
Wracam do swojej nudnej rutyny sprzed wirusa i piekę chlebek bananowy. Wygląda naprawdę jak chleb bo jest na mące gryczanej, do tego mało słodki; nie dawałam nic prócz mocno dojrzałych, słodkich bananów dlatego bez większych wyrzutów sumienia można go smarować masłem orzechowym lub dżemem. 
Chlebek bananowy

Składniki (keksówka 23 x 12 cm)
  • 270 g mocno dojrzałych bananów - waga po obraniu 3 bananów
  • 125 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 130 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić, zostawić do przestygnięcia
  2. Banany rozdrobnić za pomocą widelca, lub ubijaka do ziemniaków. Dodać jajko i wymieszać.
  3. Wlać maślankę i wystudzone masło, wymieszać.
  4. Dodać przesiane mąki i sodę, wymieszać. Ciasto będzie gęste; przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w 180* około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy.
Wartość odżywcza dla 1 kawałka (71g), całość to 10 kawałków  
Kalorie: 155
B: 4,24
T: 5,94
W: 21,27





7 komentarzy:

  1. Taki chlebek na pewno jest bardzo pyszny.Chodź znam ludzi co tylko kupują chleby,a nie je same pieczą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić mąkę gryczaną? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *ryżową nie gryczaną

      Usuń
    2. Owsianą, albo całość zrobić na ryżowej

      Usuń
  3. Anonimowy5/14/2020

    Czym zastąpić maślankę? Masło przejdzie, ale maślanka i mleko nie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie maślanka i mleko to próbowałabym z jakimś sokiem, najlepiej jabłkowym, ale trzeba by go dać mniej, może 100 ml. Chociaż nigdy nie probowałam, więc nie gwarantuję, że się uda.

      Usuń
  4. Anonimowy5/19/2022

    Najlepszy chlebek bezglutenowy, długo pozostaje świeży i dzieci go lubią. Ja wzbogacam jeszcze jabłkami, gruszkami, dodaje też mąkę owsianą, czasem słonecznikową.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP