5.6.20

Odwrócone ciasto gryczano-owsiane z rabarbarem

Gdybyście mnie zapytali co wypełnia obecnie moje dni, to bez chwili zastanowienia odpowiedziałabym Wam, że czekanie na kuriera. A wiecie jak to jest na kogoś czekać - najgorsze zajęcie świata! Bo tak, po pierwsze trzeba być przygotowanym, że on zadzwoni do drzwi, więc trzeba być ubranym, a mi jednak najwygodniej, zwłaszcza odkąd temperatury poszybowały w górę, jest w majtkach. Bo drugie trzeba siedzieć w domu, bo wiadomo, że nawet szybkie zakupy albo wyjście z psem na 5-minutowe siku może skończyć się awizem w skrzynce. I w końcu po trzecie, czekanie na kogoś to takie zawieszenie w czasie. Niby coś by można było zrobić, ale jednak nie za wiele. Posprzątać okej, ale już bez odkurzania, prysznic też odpada, jakby przyszedł w połowie ćwiczeń to też krucho. No i tak zostają mi książki, pieczenie i niezawodne skrollowanie Instagrama ;) Co do książki to właśnie skończyłam "Małe życie" - grubas, 800 stron, ale opowieść zawarta w środku też jest mega gruba. Serdecznie polecam bo czyta się naprawdę szybko. Teraz zasiadam do mniej ciekawych lektur, tzn dla mnie ciekawych, bo ciążowych, ale ich już wszystkim nie mogę polecić. 
Co do ciast, to pewnego popołudnia upiekłam ciasto gryczane z resztką rabarbaru, którą miałam na stanie i wyszło z tego całkiem fajnie połączenie. Mówię całkiem tylko dlatego, że mąka gryczana jest specyficzna w smaku, zwłaszcza dla podniebienia, które jest przyzwyczajone do mąki pszennej i nie kązdy może być z takiego ciasta zadowolony. W każdym razie my byliśmy, dlatego przepis ląduje na blogu :)

Odwrócone ciasto gryczano-owsiane z rabarbarem

Składniki (tortownica 20 cm):
  • 80 g masła
  • 150 ml mleka
  • 70 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 40 g erytrolu (jeśli lubicie słodkie dajcie zdecydowanie więcej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 150-200 g rabarbaru
  • 1,5 łyżki miodu
Przygotowanie:
  1. Rabarbar umyć, ale nie obierać, Pokroić na mniejsze kawałki, około 3 cm. Wrzucić do garnka, dodać miód i trzymać na ogniu aż rabarbar nieco zmięknie. Od czasu do czasu przemieszać.
  2. W drugim garnku roztopić masło. Kiedy ostygnie dodać mleko, jajka i erytrol. Zmiksować.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie mąki i sodę.
  4. Suche składniki dodać do mokrych i zmiksować.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i brzegi, a żeby to zrobić należy papier wcześniej dokłądnie zmoczyć wodą, wtedy staje się plastyczny), na spodzie ułożyć rabarbar, a na niego wylać ciasto.
  6. Piec w 180* około 30-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy i przełożyć do góry nogami na talerzu/paterze.

Wartość odżywcza dla 1 porcji (91 g), całość 8 kawałków
Kalorie: 214
B: 5,41
T:  11,19
W: 23,16





1 komentarz:

  1. Polecam ciasto! 40 g erytrolu to jednak stanowczo za mało, nawet dla mnie, a wcale jakoś specjalnie słodkich ciast nie lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP