21.6.20

Truskawkowy deser w szklance z biszkoptami

W tym roku jestem truskawką. Pożarłam ich już naprawdę sporo i wcale mi się nie nudzą. Wymieniam je czasami na czereśnie, a najczęściej wygląda to tak, że truskawkowy koktajl przegryzam słodkimi czereśniami. I te dwa owoce to 'must have' w mojej lodówce. Pewnie za chwilę zacznę wymieniać je na morele i porzeczki, ale to jeszcze chwilka. Póki co na salony wjeżdża truskawkowy deser. 
UWAGA: Miała być z tego bardziej pianka, a wyszła taka prawie galaretka, więc jeśli chcecie mus, proponuję dać 2g żelatyny i 1 łyżkę wody mniej. 
Truskawkowy deser w szklance z biszkoptami

Składniki (na 2 porcje):
  • 260g truskawek
  • 8g żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
  • 80g mascarpone lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki erytrolu - dajcie zdecydowanie więcej jeśli lubicie słodkie
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • zaparzona kawa (1,5 łyżeczki mi3lonej kawy zalać ok 150 ml wrzątku)
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Wrzucić do garnka, zasypać erytrolem i postawić na gaz. 
  2. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia
  3. Kiedy truskawki puszczą wodę i nieco zmiękną dokładnie zblendować. Zdjąć z ognia i póki gorące rozpuścić w nich żelatynę (dodać tę wcześniej napęczniałą żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia). Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  4. Biszkopty przełamać na pół, każdą część moczyć w zaparzonej kawie (najlepiej w miseczce lub talerzu na zupę). 
  5. Po dwa biszkopty na spód szklanki, zalać truskawkową masą, znów biszkopty i na górę mus. Schłodzić w lodówce. 



1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP