10.1.19

Gnocchi z batatów, bezglutenowe

Zanim odkryliśmy, że ta wysypka, która męczy mojego męża to nie uczulenie na jajka, laktozę, kokos czy co tam jeszcze podejrzewaliśmy, a reakcja na gluten - często jadaliśmy do obiadu wszelkie kluseczki typu gnocchi czy kopytka. A że w tym wypadku byłam leniwa to był to jeden z nielicznych gotowców jakie kupowaliśmy. Teraz już nawet nie zaglądam na tą sklepową półkę. Nie chcę kupować czegoś tylko dla siebie,  bo później będzie leżeć w lodówce to raz, a dwa nie będziemy gotować dwóch obiadów. Wystarczy mi, że czasami gotuję do obiadu dwa rodzaje makaronu, bezglutenowy dla niego i glutenowy dla mnie (schodzę z zapasów). Ale to, że teraz w naszym domu niemal nie ma glutenu nie sprawiło (na całe szczęście), że nie ma też kluseczek. 

Gnocchi z batatów, bezglutenowe

Składniki (2 małe porcje):
  • 300 g batatów
  • 60 g mąki kukurydzianej 
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sól
Przygotowanie:
  1. Batata obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zostawić do wystudzenia
  2. Do batatów dodać jajko i oba rodzaje mąk i wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku  i dłonią rozwałkowywać ciasto na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, spłaszczyć lekko tłuczkiem do mięsa i odkrawać kawałki. 
  3. Gnocchi wrzucać do gotującej się, osolonej wody, poczekać aż kluseczki wypłyną i wyjąć z wody. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji 221 g
Kalorie: 314
B: 7,15
T: 4,08
W: 61,25   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP