Pierwszy dzień astronomicznej wiosny wypada czymś uczcić, powitać. My wiosnę witamy gruszkami gotowanymi w szampanie, więc uczta prawdziwa :)
Oby wiosna nie szczędziła nam wszystkim słońca.
Gruszki w szampanie
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Oby wiosna nie szczędziła nam wszystkim słońca.
Gruszki w szampanie
Składniki (na 2 porcje):
- 2 gruszki
- 150 ml szampana
- 1 łyżka miodu
- 8 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki migdałów (słupki lub płatki)
- 1-2 garście granoli czekoladowej
- 3-4 łyżeczki płatków owsianych
Przygotowanie:
- Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środek i umieścić w rondelku. Zalać szampanem, dodać miodu i gotować ok 20 minut (do miękkości gruszek lub wygotowania szampana)
- Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe, płatki owsiane, migdały oraz pokruszoną granolę i prażyć aż kokos nabierze złocistego koloru. Od czasu do czasu przemieszać.
- Gruszki z rondelka przełożyć do miseczek, dodać jogurt naturalny i posypać przygotowaną na patelni "kruszonką".
ale rozpusta:) pyszności:d
OdpowiedzUsuńCo za deser! Dostanę jedną porcyjkę? ;)
OdpowiedzUsuńW szampanie? Masz mnie, prezentują się smakowicie z tymi płatkami :)
OdpowiedzUsuńooo, ciekawy pomysł! akurat mam w zanadrzu 3 duże gruchy, może spróbuję jako pyszny deser na osłodę dnia :)
OdpowiedzUsuńno no taki deserek to można codziennie na śniadanko zajadać :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
o mamo... mogę wpaść na ten deser? omnomn... :) totalnie odleciałam!
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na świętowanie wiosny :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem po śniadaniu ;)
OdpowiedzUsuń