Wszystkim, którzy dziś mogą podziwiać słońce za oknem zazdroszczę. Ci którzy słońca nie mają mogą wprowadzić nieco słońca jedzeniem. Ja na późne śniadanie, zakrawające wręcz na wczesny obiad zjadłam naleśniki z domowym dżemem truskawka-rabarbar. Słodko-kwaśny smak, dla mnie idealny, można zjeść wiele i się nie zasłodzić. Pomysłów na wykorzystanie dżemu chyba nie muszę nikomu przypominać - są ich dziesiątki :)
Dżem truskawka-rabarbar
Składniki (na 2 słoiki):
Przygotowanie:
Dżem truskawka-rabarbar
Składniki (na 2 słoiki):
- 600 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 5-7 łyżek cukru/substancji słodzącej
Przygotowanie:
- Umyte truskawki pozbawione szypułek (duże sztuki można przekroić na pół) i rabarbar pokrojony na małe kawałki zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny, aż owoce puszczą trochę soku.
- Do owoców dolać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać, aż w końcu zaczną gęstnieć. Od czasu do czasu przemieszać, zwracając uwagę czy się nie przypalają. Jeżeli owoce wydają się zbyt kwaśne dodać jeszcze trochę cukru.
- Słoiki sparzyć zalewając przegotowaną wodą, dokładnie wytrzeć. Nakładać dżem, zakręcić.
- Słoiki wstawić do garnka wyścielonego na dnie szmatką, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików i trzymać na małym ogniu ok 15 minut.
- Po wyjęciu postawić zakrętkami do dołu na min pół godziny.
O kurczę.. to połączenie smaków musi wymiatać! :)
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubię sam truskawkowy, więc z rabarbarem też musi być pyszny :>
OdpowiedzUsuńRabarbar + truskawka = połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńRabarbarowo-truskawkowe wariacje w słoiku brzmią i wyglądają cudownie. U mnie w tym roku truskawki w innych połączeniach, ale przepis koniecznie zapisuję do wykorzystania w przyszłym sezonie jako priorytetowy. :)
OdpowiedzUsuńEhh, już po truskawkach... dżemy zrobiłam z samych truskawek. Szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o takim smacznym połączeniu :) bardzo lubię wypieki i napoje z rabarbaru!
OdpowiedzUsuń