8.11.17

Dyniowe ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Jestem w dołku, w czarnej dupie, przykryta rozpaczą. Przeczytałam dziś, że tylko ludzie z uporem odnoszą sukcesy. A we mnie ani uporu, ani długofalowej motywacji. Nie umiem walczyć o swoje, nie umiem sama siebie nakręcać, potrzebuję ciągłych bodźców z zewnątrz. Czasami myślę, że już zawsze będę gruba, albo w najlepszym wypadku będę chudła i tyła na zmianę. Po każdym dobrym okresie, nadchodzi chwila zmęczenia, która trwa zdecydowanie za długo. Efektem tego zmęczenia jest powrót cellulitu spowodowany zaniechaniem ćwiczeń i kiepska dieta składająca się w dużej mierze z kupnego, syfiastego jedzenia. I niby powtarzam sobie codziennie, że od jutra koniec, ale jutro też jestem zmęczona. Odkąd zaczęłam pracę nie potrafię wbić się w żaden sensowny rytm dnia, prócz praca-drzemki i jedzenie oczywiście. Sukcesem na dzień dzisiejszy mogę nazwać fakt, że gdzieś tam z tyłu głowy cały czas świta mi, że może jednak warto włączyć tą Chodakowską, zmęczyć się tak na dobitkę, a może właśnie odzyskać siły, po endorfinowym skoku. A już sukces nad sukcesy jest taki, że od poniedziałku nie zjadłam nic cukrowego. O! bijcie mi pokłony!
Jakieś sprawdzone sposoby jak sprawić, żeby się chciało kiedy się tak cholernie nie chce ?



Dyniowe ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Składniki (12 sztuk):
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g mąki żytniej
  • 100 g puree z dyni 
  • 50 g oleju kokosowego - rozpuścić
  • 50 g cukru kokosowego, lub innej substancji słodzącej
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 30 g kropelek czekoladowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem i cukrem.
  3. Puree z dyni zmiksować z jajkiem i rozpuszczonym, przestudzonym olejem kokosowym. 
  4. Dyniową masę dodać do suchych składników i wymieszać. Zostawić na około 10-15 minut, żeby płatki owsiane zmiękły.
  5. Po tym czasie dodać kropelki czekoladowe i żurawinę, wmieszać w masę.
  6. Ręką lub łyżką nabierać masę i formować z niej okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut, do momentu aż ciasteczka będą zrumienione (najlepiej to widać od spodu i z boków ciastek).

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/18/2017

    Czy zamiast mąki żytniej może być orkiszowa? Mam jeszcze jaglana i owsiana. Która byłaby lepsza? Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda z nich może być, ale wybrałabym orkiszową :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP