10.11.17

Jesienny deser kokosowy z chia

Najlepszą rzeczą jaką możesz usłyszeć w pracy w piątek jest to, że planowana pracująca sobota jednak nie jest potrzebna i jutro się wyśpisz. Zjesz pyszne śniadanie, wypijesz dużą kawę a nie małą, w spokoju a nie w biegu. Zaplanujesz weekend, zjesz dobry obiad, ciepły a nie z lunchboxa. I może byś coś nawet upiekła, w zasadzie to nie coś, a tort. I możesz go zrobić wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. I Twój pies też będzie szczęśliwy, bo w końcu nie spędzi długich samotnych godzin w domu. Tak więc szanowni Państwo, zaczynamy weekend! 


 Jesienny deser kokosowy z chia

Składniki (1 duża porcja lub 2 małe):

  • pół puszki śmietanki kokosowej (jakieś 200 g)
  • 75 ml mleka
  • łyżka miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 -5 śliwek
  • łyżka masła
  • cynamon 
  • miód
Przygotowanie:
  1. Cztery pierwsze składniki umieścić w jednej misce i zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. 
  2. Śliwki przekroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło. Wsypać śliwki, polać miodem, posypać cynamonem i smażyć chwilę aż będą miękkie.
  3. Deser wyjąć z lodówki, przełożyć do szklanki, na górę dodać jeszcze ciepłe śliwki

4 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP