24.5.13

Pieczone jabłko bez piekarnika i grilla

Dziś prezentuję pieczone jabłko, które już trochę się odleżało w folderze ze zgranymi i porzuconymi zdjęciami. Przy okazji piątku i wielkiej ochoty na słodkości - wiadomo; ten magiczny czas w miesięcznym zegarze, postanowiłam ujawnić co razu pewnego zrobiłam. Przyznaję również, że nigdy nie byłam i nadal nie jestem wielką fanką pieczonych jabłek, a i żadnych innych owoców, ale trzeba kombinować kiedy przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, domowego i własnego. Kto wie, może wcale nie jestem pierwsza, która zrobiła pieczone jabłko na patelni, może to nic nadzwyczajnego, ale mnie cieszy. 

Zanim przejdę do przepisu wspomnę jeszcze, że zostałam nominowana do Liebster Award przez iloffood. Odpowiedzi na pytania, jak i pozostała część zabawy umieszczona będzie pod przepisem. 



Pieczone jabłko z czekoladą z patelni

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 jabłko***
  • 2 łyżki mleka
  • pół tabliczki czekolady (u  mnie gorzka*** i mleczna)
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich***

Przygotowanie:
  1. Odciąć górę jabłka (jak na zdjęciu) i wydrążyć środek, przy czym uważać, żeby nie zrobić dziury na wylot. 
  2. Do rondelka wrzucić czekoladę, zalać mlekiem. Umieścić na gazie i cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dobrze, żeby czekolada nie była zbyt płynna bo podczas pieczenia trochę się upłynni. 
  3. Do przygotowanej czekolady wrzucamy orzechy i całość przelewamy do wydrążonego jabłka.
  4. Na włączony palnik kładziemy patelnię. Nalewamy do niej zagotowanej wody, tyle, żeby wychodziła ona trochę poza brzeg dna i na środku kładziemy jabłko z czekoladą w środku i przykryte odciętą wcześniej górą jabłka (można również spróbować upiec samo jabłko i dopiero wtedy wlać czekoladę). 
  5. Patelnię przykrywamy pokrywką (jeżeli patelnia nie jest głęboka i nie da się przykryć; pokrywkę można zastąpić garnkiem) i pieczemy w ten sposób około 7-10 minut. Ściągamy z ognia kiedy skórka jabłka zaczyna się kurczyć, a miąższ zaczyna być miękki. 








Na czym polega “Liebster Blog”?
,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów  więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu wyróżnienia należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała (w moim przypadku iloffood - za co dziękuję). Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

1. Jeśli ciasto to ... proste i domowe, bez mas i udziwnień
2. Ulubione danie z dzieciństwa to ... słodkie bułki z jagodami wypieku babci
3. Warzywa, czy mięso ? jadam mięso, ale mogłabym bez niego żyć, więc wybieram warzywa.
4.  Słodkie, czy słone ? to zależy od dnia.
5. Inspiracje czerpiesz z ... nie inspiruję się nikim, ani w życiu ani w kuchni (z pojedynczymi wyjątkami)
6. Bez jakiego składnika nie wyobrażasz sobie swojej kuchni ? bez soli i pieprzu.
7. Ulubiony film związany z jedzeniem ? Nie mam aż takiego bzika na punkcie jedzenia, żeby obejrzeć film dlatego, że jest o jedzeniu, więc nawet żaden nie przychodzi mi na myśl :)
8. Prowadzę bloga, bo ... podobało mi się to u innych, poza tym fajnie mieć mały skrawek siebie w internecie i wszystko co się zjadło w jednym miejscu.
9. Kuchnia po gotowaniu wygląda... ha! nie mam kuchni, ale widok po gotowaniu to gary, które czekają na umycie.
10. Największy przysmak na smutki to... czekolada oczywiście :)
11. Jeśli gotować to z ... moim narzeczonym, chociaż jako kucharz nie może znieść moich wolniejszych ruchów nożem, dlatego po paru minutach wspólne gotowanie się kończy, a moja rola sprowadza się do obserwowania i zadawania setek pytań o to ile czego dał, żebym później mogła przekazać to na blogu (a bywa z tym ciężko, bo on wszystko "na oko"). 

Moje nominacje:
1. http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
2. http://foodandgirls.blogspot.com/
3. http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/
4. http://wegemniam.blogspot.com
5. http://babiedolygdynia.blogspot.com
6. http://capacitier.blogspot.com/
7. http://kuchniasmakoszy.blogspot.com/
8. http://smaczniezdrowokolorowo.blogspot.com/
9. http://magicznykociolek.blox.pl/html
10. http://wkuchennymzaciszu.blogspot.com/
11. http://inapinkenvelope.blogspot.com/

Pytania:

1. Obiad w domu czy na mieście ?
2. Piosenka przywołująca odległe wspomnienia to... ?
3. Ulubiony sezonowy owoc ?
4. Kawa, herbata, kakao - co do śniadania ?
5. Mam bzika na punkcie... ?
6. Najbardziej się boję... ?
7. Smak, którego nigdy nie zapomnę to smak... (czego) ?
8. Gotowanie babci, mamy, czy swoje ?
9. Domator czy imprezowicz ?
10. Najwięcej razy obejrzałam  (film)... ?
11. Koncert czy dyskoteka ?

17 komentarzy:

  1. Och, cóż za deser! Jego praktycznie bezproblemowe wykonanie jeszcze bardziej mnie zacheca :)
    Swoja droga, racja, bez soli i pieprzu w kuchni chyba nie da sie na dluzsza mete gotowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza kiedy ktoś zdecydowanie za dużo soli, tak jak ja :) Zresztą sól dodaje smaku wszystkim niesłodkim daniom, a i słodkim zresztą czasami też ;)

      Usuń
  2. Wyszło Ci wspaniałe... :) Dziekuję za nominację

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jabłko - dla mnie bomba! :) Jeszcze z czekoladą, zapowiada się pysznie :D
    Dziękuję za nominację, odpowiedzi zamieszczę jutro ;)
    Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje za nominacje, odpowiedzi beda jutro:)
    Jak dla mnie jestes 1sza! Nie widziałam jeszcze z patelni, a to ułatwia mi sprawe 100%! Meeega;D w koncu moge go zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe to Twoje jabłuszko, zawartość czekoladowa baaaardzo mnie przekonuje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No moim blogu nazywam "na oko" "szczyptą". Tak jest bardziej profesjonalnie :)

    Jabłko z gorącą czekoladą. Brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za nominację, postaram się odpowiedzieć w najbliższym czasei :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm cudne, z czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego cuda na pewno bym nie odmówiła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aaaa zgapię,zgapię bo nie mam piekarnika na studiach (co boli ) i zjadłabym coś słodkiego i domowego

    OdpowiedzUsuń
  11. Na to bym nie wpadła. Pomysł rewelacyjny i na pewno pyszniutki :))

    OdpowiedzUsuń
  12. kocham jabłka, codziennie muszę zjesc przynajmniej jedno :)
    dlatego to wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chcę to jabłko!:D
    Odpowiem jutro;)

    OdpowiedzUsuń
  14. LB zrobiony :) Zapraszam do przeczytania odpowiedzi :)
    http://mieszam-wzruszamsie.blogspot.com/2013/05/nie-wiem-jak-u-was.html

    OdpowiedzUsuń
  15. jabłko genialne w swej prostocie, uwielbiam ten owoc, będąc w ciąży pochłaniałam je w dziesiątkach, teraz szukam innych smaków, i chyba mam przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP