26.5.13

Roladki z farszem orzechowym w owocowym sosie

Jak już wiecie, albo i nie wiecie najprawdopodobniej wszystkie wariacje jedzeniowe na tym blogu przygotował kucharz. Uwielbia łączyć ze sobą dziwne smaki i tworzyć coś, czego na co dzień się nie jada. Zawsze czeka z niecierpliwością na moje zdanie na temat tego co upichcił. Kiedy trzyma się moich wskazówek dotyczących przede wszystkim ilości oleju do smażenia (bo kucharzowi się na ręce i do garnka podczas gotowania nie zagląda) to jestem więcej niż zadowolona. Mama zawsze mówiła, że jak nie znajdę męża kucharza to zginę. Oczywiście mój mikro 'talent' kucharski od czasu wypowiedzenia tego zdania przez mamę trochę się rozwinął, jednak nigdy nie pokroję cebuli w tempie ekspresowym, ani nie przyprawię zupy tak dobrze jak on. 

Dziś prezentuję Wam kolejny eksperyment mojego ukochanego - roladki z orzechowym farszem. Co prawda przepis po odwiedzeniu kilku sklepów nieco różni się od początkowej wersji, ale i tak było smacznie. Do mąki orzechowej, która posłużyła jako farsz dodaliśmy kiwi, żeby nie było zbyt sucho, a sos w pierwotnym założeniu truskawkowy zamieniliśmy na winogronowy (na bazie gotowanych winogron przecedzonych przez sito i zagęszczony jogurtem naturalnym). Wszystko to w towarzystwie sałatki z boskim winegretem (kiedy uda mi się jakimś cudem podpatrzyć proporcje na pewno podam). Jak widać po raz kolejny, mięso można jeść również na słodko, chociaż oczywiście nie każdy w takiej postaci lubi. 



Roladki z farszem orzechowym w owocowym sosie

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka***
  • 2-3 łyżki mąki orzechowej
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 kiwi**
  • olej rzepakowy do smażenia**** (niezbyt dużo)
  • dowolne owoce na sos

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka podzielić na 2 części przecinając wzdłuż i dokładnie rozbić tłuczkiem.
  2. Kiwi obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. W miseczce umieścić mąkę, dodać kiwi i olej z awokado. Wymieszać.
  4. Na oba kawałki kurczaka nałożyć powstałą masę i zawinąć pomagając sobie nożem (jak na zdjęciu). Końce roladek najlepiej zlepić mokrymi rękoma. 
  5. Roladki zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie smażyć jeszcze pod przykryciem ok. 15 minut, aż mięso będzie w środku białe.
  6. Podawać z owocowym sosem; u mnie winogronowy na bazie jogurtu naturalnego


6 komentarzy:

  1. owocowy sos mnie intryguje :) bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos owocowy do mięsa? Ciekawie kombinujesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało być naprawdę przepyszne :) Tylko pozazdrościć takiego kucharza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak myślałam, że bohaterem tego orzechowego mixu będzie kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem oczarowana nimi! Chętnie bym spróbowała takiej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kucharz?! aaaa:D
    Ale połączenie smaków, baajer;) Z chęcią bym spróbowała, ale nie wiem czy przygotuję-za bardzo się obawiam;D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP