3.8.13

Bułeczki z patelni

Bardzo dawno temu zapisałam sobie już w zakładkach przepis na angielskie muffinki. Chciałam je wypróbować głównie dlatego, że do ich wykonania nie jest potrzebny piekarnik, a zwykła patelnia. Wszelkie przepisy z użyciem patelni do zrobienia bułek, chlebków czy czegoś słodkiego ratują mi życie, a przede wszystkim moje podniebienie. Początkowo miałam w zamiarze dodać do nich borówki, jednak w efekcie borówki podałam osobno - w postaci koktajlu, w którym moczyłam moje muffinki przed włożeniem do buzi :) 
W swoim odwzorowanym przepisie użyłam tylko mąki pszennej pełnoziarnistej, polecam jednak dodać również zwykłej mąki pszennej.



Bułeczki z patelni

Składniki (na ok 20 sztuk): [źródło:poranneinspiracje]
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • kilka kropel aromatu nugatowego TU

Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszać z wodą, miodem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 10 minut.
  2. Mleko podgrzać z masłem, następnie przestudzić.
  3. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać drożdże, oraz mleko z masłem. Wyrobić ciasto i znów odstawić na ok 10 minut, żeby wyrosło. 
  4. Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Smażyć na suchej patelni z obu stron.


16 komentarzy:

  1. Jakie wyrośnięte! Ładnie, apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, takie puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ekstra!!! nawet zrobiłabym teraz tylko nie mam drożdży jej;)
    Jak tylko kupię zrobię na bank, śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram sie do nich i zabieram i jakoś zrobić nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobnie u mnie, długo czekały na wypróbowanie :)

      Usuń
  5. i to tak wyjdzie z patelni? Meega <3 zakochałam się i robię je w najbliższym czasie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście wyszło, jednak nie rośnie dużo na patelni, więc lepiej nie rozwałkować bardzo cienko.

      Usuń
  6. Drożdżowe z patelni? W życiu bym na to nie wpadła, wyglądają tak puszyście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję! Muszę!; )

    OdpowiedzUsuń
  8. super !! prosty przepis, oczywiście jeśli drożdże posłuchają i gotowe idealne śniadanko ;0 chętnie je zrobię , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezwykle puchate :D

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wypróbować , mam tez w kolejce do zrobienia na patelni chleb, ale bułeczki, to bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy8/22/2013

    Wyszły świetne i smaczne mimo, że nie dałam aromatu nugatowego.:) Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogłabyś napisać ile na jednà wychodzi kcal ?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP