23.6.14

Lekka truskawkowa pianka

Tyle truskawek ile w czerwcu tego roku zjadłam nie zjadłam chyba w żadne poprzednie lato! Kiedy już się najadłam ich w wersji solo (chociaż w tym roku nie są aż tak słodkie, albo ja mam z marnego źródła), zrobiłam koktajle - mleczne, na maślance, z awokado, bananem.... przeszłam na wyższy level i zrobiłam truskawkową piankę! Ten wyższy poziom tak w cudzysłowie bo pianka jest zaskakująco prosta do wykonania. A jakie to delikatne; jak puszek. Truskawkową masę mogłam napompować powietrzem dzięki jednej z końcówek blendera Braun Multiquick 5 MQ 535. 


Lekka truskawkowa pianka

Składniki (na 2 porcje):

  •  200 g truskawek
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki wody
  • opcjonalnie cukier i inna substancja słodząca
  • opcjonalnie owoce do podania
Przygotowanie:
  1. Umyte truskawki umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko i dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić.
  2. Do szklanki wsypać żelatynę i zalać zimną wodą - wymieszać i odstawić na 5-10 minut do spęcznienia. Po tym czasie dokładnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Łyżkę masy truskawkowej dodać do żelatyny i wymieszać - następnie wlać do reszty masy i dokładnie połączyć.
  3. W blenderze zmienić końcówkę na ubijającą pianę i ubijać ok 3 minut. 
  4. Przelać masę do szklanek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


4 komentarze:

  1. mój blender z Lidla tez się spisuje rewelacyjnie jeśli chodzi o ubijanie!:-) a co do takich deserków, to uwielbiam a zamiast cukru polecam Ksylitol!:-) http://motywatornia-sammy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego :) Takie lekkie, słodkie, a jednocześnie całkiem zdrowe pianki to idealna propozycja na upalne lato!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny deser:) takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna pianka! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP