Wczoraj nie przemyślałam opcji obiadu, jakim mogłabym się uraczyć w pracy - takie uroki pracującej kobiety; jak pomyśli dzień wcześniej o obiedzie to zje, jak nie pomyśli to musi kombinować. Mimo wszystko obiad był pyszny, super prosty i kosztował około 5 zł. A więc kostka twarogu + pokrojone truskawki i trochę cukru ku wyrazistości. Zdjęć nie ma.
W zamian będzie coś zupełnie innego, archiwalnego. Dokładnie nie pamiętam proporcji więc podam mniej więcej, chociaż one i tak nie są w tym daniu istotne. W przepisie użyłam szpinaku mrożonego, chociaż oczywiście ze świeżego też wskazane.
Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym
Składniki
W zamian będzie coś zupełnie innego, archiwalnego. Dokładnie nie pamiętam proporcji więc podam mniej więcej, chociaż one i tak nie są w tym daniu istotne. W przepisie użyłam szpinaku mrożonego, chociaż oczywiście ze świeżego też wskazane.
Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym
Składniki
- 2 garści makaronu durum kształt według upodobań
- nie duża pierś z kurczaka
- 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach
- ząbek czosnku
- parę gałązek natki pietruszki
- 1-2 łyżki oleju +1 do smażenia kurczaka
- 2 orzechy włoskie
- sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
- opcjonalnie mozzarella
Przygotowanie
- na rozgrzaną patelnię wrzucić drobno pokrojonego i przyprawionego według upodobań (u mnie gotowa mieszanka przypraw) kurczaka
- w osolonej wodzie zagotować makaron al dente
- rozmrożony szpinak wrzucić do blendera. Dodać ząbek czosnku, liście pietruszki, kawałki orzecha włoskiego, olej. Doprawić. Wszystko razem zblenderować
- ugotowany makaron oraz przygotowane pesto dorzucić do usmażonego kurczaka. Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu, mieszając aby smaki mogły się połączyć
- na talerzu można posypać pokrojoną mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.