Najbardziej smakuje to, co przygotujemy na swój sposób, używając tych składników, które lubimy. O ile lubimy cukinie to placuszki zawsze będą nam smakowały, bo należą do takiego rodzaju posiłku, do którego możemy użyć co tylko chcemy i lubimy. Jadłam z kukurydzą, z marchewką, z cebulką. A dziś placuszki z kurczakiem, fetą i marchewką.
Placuszki z cukinii z kurczakiem i fetą (na ok 8 sztuk)
Składniki:
Przygotowanie
Placuszki z cukinii z kurczakiem i fetą (na ok 8 sztuk)
Składniki:
- 3/4 średniej wielkości cukinii lub 1 mniejsza
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- kilka kawałków fety drobno pokrojonej
- 1 jajko
- pół pęczka pietruszki
- 2-3 łyżki mąki
- łyżka oleju do smażenia
- przyprawy według uznania (sól, pieprz, ostra papryka)
Przygotowanie
- na grubych okach zetrzeć cukinię i obraną marchewkę
- pierś z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, dodać do startych wcześniej warzyw
- dorzucić pokrojoną drobno fetę i zsiekaną pietruszkę.
- wbić jajko, przyprawić pieprzem i/lub ostrą papryką i odrobinę solą.
- dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
- na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką masę i formować placuszki. Piec z obu stron do zarumienienia
- podawać z ulubionym sosem
Okej, na Operze nie działało, nie wiedzieć czemu...
OdpowiedzUsuńA propos placuszków. Zainspirowały mnie do użycia cukinii w podobnej odsłonie. Jak zrobię, to się pochwalę. :)
Pyszne!. No i inspiracja do kombinowania z innymi składnikami. Dziś robie ponownie, bez mięsa, z cebulą i otrębami zamiast mąki.
OdpowiedzUsuńOrzeszek