24.7.12

Ryż i kolorowa papryka

Myślałam i myślałam co dziś zrobić na obiad, przeszukując w pamięci zawartość szafki z jedzeniem. Mając na uwadze, że powinno być lekko, smacznie i kolorowo. Przy okazji szybko i prosto; tak powstała miseczka  ryżu z papryką.




Ryż i kolorowa papryka

Składniki: (na 1 porcję):
  • pół torebki ryżu parabolicznego
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. do osolonej wody wsypać ryż, gotować, aż będzie miękki, ok 15 minut
  2. na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucić starty drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. lekko posolić, aby warzywa szybciej zmiękły.
  3. podlać łyżeczką sosu sojowego, dodać pieprzu. wymieszać. 
  4. po odparowaniu sosu, podlać 3 łyżkami wody i chwilę dusić, do momentu odparowania wody.
  5. ugotowany ryż odcedzić, przełożyć do miseczki, na górze ułożyć paprykę z patelni.


6 komentarzy:

  1. Typowo letni i zdrowy obiad. Bardzo lubię to zestawienie smaków, zwłaszcza, jeśli dodaje się sos sojowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko, pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i ryż, i paprykę, i sos sojowy :) Coś dla mnie :) Hahaha, to już jest telepatia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wierzę... :) Powiedz jeszcze tylko, że na śniadanie zjadłaś muesli z jogurtem naturalnym i bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę chcę taki obiad! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP