Uwielbiam i kocham makarony. Niestety nie jest mi dane jadać je zbyt często z prozaicznego powodu, mój ukochany woli obiady z mięsem, a mnie rzadko chce się gotować tylko dla siebie. Więc idę na łatwiznę i poddaję się jego woli. Tym razem ochota była pilniejsza, do tego obecność gorgonzoli sprawiła, że inna kolacja nie wchodziła w grę.
Przepis, który prezentuję można zrobić na dwa sposoby; albo bardzo kalorycznie, albo trochę lżejszą wersję, wszystko zależy od śmietany jaką wybierzemy. Oczywiście z kremówką będzie bardziej kremowe, sycące, ciężkie ale i przepyszne. Z 18% śmietaną kremowy efekt gdzieś zanika, ale smak nadal pozostaje. Przyznam się, że moja porcja jest zrobiona na kremówce (nie mogłam się oprzeć), ale jak wspominałam wcześniej spokojnie możecie wybrać mniej procentową śmietanę np 18%, byle nie była kwaśna - w takiej wersji również ten sos mam wypróbowany.
Tagliatelle w sosie brokułowo-serowym
Składniki (na 1 dużą, lub 2 małe porcje):
Przygotowanie:
Przepis, który prezentuję można zrobić na dwa sposoby; albo bardzo kalorycznie, albo trochę lżejszą wersję, wszystko zależy od śmietany jaką wybierzemy. Oczywiście z kremówką będzie bardziej kremowe, sycące, ciężkie ale i przepyszne. Z 18% śmietaną kremowy efekt gdzieś zanika, ale smak nadal pozostaje. Przyznam się, że moja porcja jest zrobiona na kremówce (nie mogłam się oprzeć), ale jak wspominałam wcześniej spokojnie możecie wybrać mniej procentową śmietanę np 18%, byle nie była kwaśna - w takiej wersji również ten sos mam wypróbowany.
Tagliatelle w sosie brokułowo-serowym
Składniki (na 1 dużą, lub 2 małe porcje):
- 2 gniazda makaronu tagliatelle
- 1 mały brokuł
- 1 mała śmietana (kremówka, lub 18%)
- 15-20 g gorgonzoli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
- Ugotować również makaron al dente.
- Do garnuszka wlać śmietanę, dodać ser pokrojony na mniejsze części; trzymać na ogniu aż ser całkowicie się roztopi i sos się zagęści. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Od czasu do czasu przemieszać.
- Ugotowanego brokuła odcedzić, zmiażdżyć dokładnie widelcem i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Przez brokuła sos jeszcze trochę się zagęści.
- Ugotowany makaron odcedzić i również dodać do sosu przed samym podaniem.
Jednym gniazdkiem makaronu to raczej bym się nie najadła, ale generalnie to brokuły, kremowy sos i makaron to jedno z najlepszych możliwych zestawień :)
OdpowiedzUsuńbyły 2 gniazdka, chociaż muszę przyznać, że ciężko było mi dojeść a sosu zostało trochę na drugi dzień. Więc zaznaczyłam, że można traktować jako 2 małe porcje :)
Usuńpyyycha ; )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie. :)
OdpowiedzUsuńja również, zestawienie idealne, chociaż ja dodaje jeszcze ząbek czosnku :)
OdpowiedzUsuńo mamusiu, wygląda pysznie;) Uwielbiam brokuły-zapewne to zniknęło by w mig;)
OdpowiedzUsuńlubię, bardzo, często robię czy się mojemu podoba czy nie, a ba ogół tak;)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych sosów do makaronu :)
OdpowiedzUsuńco za pyszności! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra!;)
Baardzo lubie to danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taka dania zwłaszcza w ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, bardzo lubię i często gotuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony! Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńprzepadam za takim sosem! pamiętam, jak pierwszy raz poczęstowała mnie nim koleżanka i od tamtej pory gości i u mnie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada.. jutro bedzie na moim stole!!!!!:D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a jak smakuje. Ja uwielbiam, chociaż do lekkich dań nie należy :)
Usuń