Na śniadanie, lub kolację proponuję faszerowane jajka, z bardzo prostym farszem. Farsz dobrze smakuje również na pieczywie, więc jeżeli Wam zostanie to polecam i w ten sposób go wykorzystać. I to tyle na ich temat :)
Faszerowane jajka
Składniki (na 3 jajka):
Przygotowanie:
Faszerowane jajka
Składniki (na 3 jajka):
- 3 jajka
- pół dużego, lub 1 mały pomidor
- pół dymki
- 1/3 zielonej małej papryki
- sól, pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. ok 7 minut od zagotowania wody
- Z pomidora wykroić miąższ i odłożyć (nie będzie potrzebny), resztę pokroić w drobną kosteczkę.
- Dymkę i paprykę również drobno pokroić. Wszystkie warzywa wrzucić do miseczki
- Ugotowane i przestudzone jajka obrać, przekroić na połówki i wydobyć z nich żółtko.
- Żółtko z jajek dodać do warzyw, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Żeby składniki lepiej się połączyły można dodać jogurt naturalny.
- Farsz nakładać do połówek ugotowanych jajek.
Nie jestem fanką faszerowanych jajek, ale na takie bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńrobię podobnie, ale trochę inne składniki farszu, brzmi smacznie! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie, na pewno się na nie skusze aczkolwiek jakoś nigdy nie przepadałam za jajkami faszerowanymi ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i samo zdrowie:-) moja babcia robi też pyszne z pieczarkami, tylko tylko, że niestety z użyciem majonezu, więc zdecydowanie mniej fit;-)))
OdpowiedzUsuńpychota !! takie jaja to bym zjadła ;) zdrowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńZawsze, kiedy robiłyśmy z mamą faszerowane jajka na Wielkanoc... podkradałam farsz i smarowałam nim pieczywo. Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jajka :) są przepyszne
OdpowiedzUsuńPycha! I do tego świeża bułeczka koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi jakby była Wielkanoc :D
OdpowiedzUsuń