Ryż ma to do siebie, że tworzy niesamowite kompozycje niemal ze wszystkim. Chyba wszyscy uwielbiają ryż z kurczakiem, albo ryż z warzywami (pozostaje jeszcze opcja z kurczakiem i warzywami). Tutaj też sprawa nie jest oczywista, każdy dodaje te warzywa, które lubi najbardziej i ma zapewniony najpyszniejszy na świecie obiad. Tak wygląda jedna z moich ulubionych ryżowych kompozycji. Równie dobrze smakuje na zimno, więc śmiało można zabrać do pracy.
Ryż z warzywami i klopsikami
Składniki (na 2 porcje):
Ryż z warzywami i klopsikami
Składniki (na 2 porcje):
- 1 woreczek ryżu parabolicznego
- 250 g mięsa mielonego
- pół dużej, czerwonej papryki
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić.
- Mięso przyprawić solą i pieprzem i formować małe kuleczki, dobrze ugniatając, żeby się nie rozpadały.
- Na głębokiej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w dużą kostkę; posolić.
- Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać kulki z mięsa. Od czasu do czasu przemieszać. Kiedy kulki po bokach nie będą już czerwone (surowe) dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć, czasami przemieszać. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
- Chwilkę przed zdjęciem z ognia dodać na patelnię ryż i wymieszać.
mmm.. też uwielbiam ryż, można go łączyć dosłownie ze wszystkim! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama często robiła mi takie obiady już kiedy byłam mała. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo,bardzo w moim guście:)lubię takie jedzonka:)
OdpowiedzUsuńo, coś dla mnie, zdecydowanie;) kuleczki mięsne uwielbiam !
OdpowiedzUsuńte klopsiki wyglądają przesłodko!
OdpowiedzUsuńTeż lubię ryż za to, że można go łączyć praktycznie ze wszystkim, no może np. nie z bigosem, tam go akurat nie widzę, ale z klopsikami jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuń