16.4.14

Jaglanka z prażonym jabłkiem

Jako, że oszalałam na punkcie wszystkiego co prażone z cynamonem prezentuję śniadaniową jaglankę z prażonym jabłkiem właśnie. Nie wiem kiedy mi to przejdzie, ale to baaardzo smaczne i przyjemne uzależnienie :)



Jaglanka z prażonym jabłkiem

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie miód lub cukier

Przygotowanie:
  1. Jabłko obrać, przekroić na pół, wyciąć środek, a następnie pokroić w niedużą kostkę. 
  2. W rondelku roztopić masło z cynamonem. Wsypać jabłka i wymieszać. 
  3. Prażyć do miękkości (dla lepszego efektu można dodać 1 łyżeczkę cukru lub miodu), w razie potrzeby dodać odrobinę wody.
  4. Do rondelka wlać mleko i podgrzewać,
  5. Kaszę dokładnie wypłukać, najlepiej parę razy i dosypać do mleka (jeżeli nie dodaliście cukru/miodu do jabłka możecie dodać do kaszy). Gotować na małym ogniu, aż kasza spęcznieje i wsiąknie trochę mleka. 
  6. Przelać do miseczki, dodać prażone jabłka. 

14 komentarzy:

  1. Lubię jaglankę, dawno jej nie jadłam. Ale teraz nabrałam na nią smaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, będę musiała zaserwować sobie takie śniadanie jeszcze przed świętami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wątpię, że to może uzależnić - sam zapach jest cudowny, a co dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamma mia...ale pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/16/2014

    A to masło konieczne? Nie można dolać wody lub po prostu nie dawać nic? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na wodzie można spróbować (robię tak mus), bez wody wydaje mi się, że mogłyby się przypalać. Ale to masełko dodaje fajnego smaku :)

      Usuń
  6. O ja! Kocham cynamon, dużooo cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo... pychota <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  8. super!:D dziękuję bardzo za kolejny rewelacyjny przepis !<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy4/17/2014

    Akurat dziś kupiłam to jutro jak znalazł na śniadanie zrobię!dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis cud, jednak masła nie dodam ani niczego do osłodzenia, lubię takie jak to niektórzy mówią "jałowe" dania :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o mniam! Uwielbiam kasze jaglana, super przepis!

    Pozdrowienia!
    herbatawkubku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP