14.5.14

Placek owsiany

Przebywanie cały dzień poza domem nie wpływa na mnie korzystnie. Co prawda wysypiam się i mogę wstać rano bez budzika, mam czas żeby przytulić się do mojego pieska. Za to po 8, czasami 9 godzinach pracy jestem wykończona a ziewanie nie ma końca. Do tego wczoraj w pośpiechu gnałam do lekarza, a okazało się, że wizyta jest dziś (sic!), więc dzisiaj będzie powtórka szalonego tempa. 
Na obiad jem kanapki, a na kolację obiad i to tylko dzięki mojemu ukochanemu. Bo bez niego jadłabym kanapki również na kolację. Chociaż śniadanie pozostaje lepsze, z kawką na spokojnie. Dziś prezentuję jedno z takich leniwych śniadań. Pierwotnie placek miał być z makiem, ale okazało się, że maku nie było, więc jest z mielonymi orzechami arachidowymi.


Placek owsiany

Składniki (na 1 sztukę):
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml wody
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 2 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej rzepakowy
  • ulubione owoce

Przygotowanie:
  1. Płatki zalać wodą i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody. 
  2. Do płatków dodać żółtko, orzechy i miód. Białko ubić na pianę i dodać do reszty składników i wmieszać delikatnie i dokładnie.
  3. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. 
  4. Podawać z ulubionymi owocami. 

10 komentarzy:

  1. ooowsiaaaanyyy <3 <3
    uwielbiam go! mniam.. a z orzechami jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić!

    Powodzenia w gonitwie dzisiejszej :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/14/2014

    Robię bardzo podobny tylko dosypuję różne dodatki (orzechy,słonecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiamy <3 A ten miodek się pięknie prezentuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny ten placuszek :) Z miodem i bananem - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  5. w takim zestawieniu musiał być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie, a z bananami z pewnością odpowiednio słodki :>

    OdpowiedzUsuń
  7. długo się już noszę z takim placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powie mi ktoś jak przewrócić takie placuszki? :D Bo po moim artystycznym przewróceniu nie wyglądały za apetycznie (aczkolwiek smakowały wyśmienicie) . Chyba, że zrobiłam coś źle :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. one są bardzo delikatne, ze względu na ubitą pianę z białek. Trzeba mieć dobrze nagrzaną patelnię i najlepiej nieprzywierającą. Ja wszystkie placki smażę na patelni do naleśników - wtedy mi się nie rozwalają :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP