17.6.14

Gołąbki z kaszą i pieczarkami + instrukcja zawijania

Niemalże zapomniałam już jak smakowały te gołąbki. Na szczęście wiem, że na moją pamięć nie zawsze mogę liczyć dlatego składniki i proporcje zapisuję w notesiku. Stąd też dziś - mimo, że od momentu kiedy je robiłam minął miesiąc mogę się podzielić przepisem a nie tylko samymi zdjęciami. 
Były to moje pierwsze, w 100% samodzielnie zrobione gołąbki - okazało się, że pomogłam sama sobie kiedy przy okazji klasycznych gołąbków zrobiłam zdjęcia jak krok po kroku je zawinąć - kopiuję to zdjęcie-instrukcję jeszcze raz. Zapraszam!



Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki (na 6-7 sztuk):
  • 6-7 liści młodej kapusty+na dno garnka
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 150 g pieczarek
  • 1-2 małe cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Z kapusty oderwać liście, w które będziemy zawijać farsz. Najlepiej pominąć pierwsze liście i sięgnąć po te głębsze. Liście sparzyć; zalać gotowaną wodą i zostawić na 1-2 minuty.
  2. Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  3. Pieczarki podsmażyć z cebulką na oleju rzepakowym (najpierw drobno zsiekaną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, a kiedy lekko się zeszkli dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić). 
  4. Kiedy pieczarki będą miękkie i lekko zarumienione zdjąć z ognia i połączyć z kaszą jaglaną. Przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. 
  5. Na sparzone liście nakładać farsz i zawinąć (patrz ostatnie zdj).
  6. Dno garnka wyścielić liśćmi kapusty. Gołąbki umieścić w garnku najlepiej ciasno, żeby się nie rozwijały, wlać trochę wody i gotować pod częściowym przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut. 




Wegetariański obiad III

11 komentarzy:

  1. Gołąbki z kaszą jadłam ale nie była do jaglana :D Nie zmienia to faktu, że z kaszą gołąbki uwielbiam :D Jakie one idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też planuje zrobić gołąbki w ten weekend:) Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zwykle robi się tradycyjne gołąbki z mięsem, które bardzo lubię :) Ale Twoja wersja wydaje się równie apetyczna, będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy6/17/2014

    BEZMIĘSNE!!! jutro probuje!!! dziekuje!!:*

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna ta Twoja propozycja, zawsze to coś innego;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają, ja mam zawsze problemy z zawijaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie dzisiaj tradycyjnie, ale takie też muszą być pyszne :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy6/18/2014

    wyraźnie widać ryż na zdjęciach.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałam we wstępie, że zdjęcie z instrukcją jest z innego wpisu, kiedy to robiłam klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Stąd oczywiście na ostatnim zdjęciu widać ryż :)

      Usuń
  9. Pyszny pomysł, chętnie wykorzystam bo z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam. Spróbuję zawinąć je w kapustę pekińską (jeden z moich gości nie toleruje kapusty) ale mam nadzieję, że nie stracą nic ze swojego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w pekińskiej też powinny być dobre. Tylko trzeba dobrze wypłukać tą kaszę.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP