Niemalże zapomniałam już jak smakowały te gołąbki. Na szczęście wiem, że na moją pamięć nie zawsze mogę liczyć dlatego składniki i proporcje zapisuję w notesiku. Stąd też dziś - mimo, że od momentu kiedy je robiłam minął miesiąc mogę się podzielić przepisem a nie tylko samymi zdjęciami.
Były to moje pierwsze, w 100% samodzielnie zrobione gołąbki - okazało się, że pomogłam sama sobie kiedy przy okazji klasycznych gołąbków zrobiłam zdjęcia jak krok po kroku je zawinąć - kopiuję to zdjęcie-instrukcję jeszcze raz. Zapraszam!
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami
Składniki (na 6-7 sztuk):
Przygotowanie:
Były to moje pierwsze, w 100% samodzielnie zrobione gołąbki - okazało się, że pomogłam sama sobie kiedy przy okazji klasycznych gołąbków zrobiłam zdjęcia jak krok po kroku je zawinąć - kopiuję to zdjęcie-instrukcję jeszcze raz. Zapraszam!
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami
Składniki (na 6-7 sztuk):
- 6-7 liści młodej kapusty+na dno garnka
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 150 g pieczarek
- 1-2 małe cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Z kapusty oderwać liście, w które będziemy zawijać farsz. Najlepiej pominąć pierwsze liście i sięgnąć po te głębsze. Liście sparzyć; zalać gotowaną wodą i zostawić na 1-2 minuty.
- Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu.
- Pieczarki podsmażyć z cebulką na oleju rzepakowym (najpierw drobno zsiekaną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, a kiedy lekko się zeszkli dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić).
- Kiedy pieczarki będą miękkie i lekko zarumienione zdjąć z ognia i połączyć z kaszą jaglaną. Przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Na sparzone liście nakładać farsz i zawinąć (patrz ostatnie zdj).
- Dno garnka wyścielić liśćmi kapusty. Gołąbki umieścić w garnku najlepiej ciasno, żeby się nie rozwijały, wlać trochę wody i gotować pod częściowym przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
Gołąbki z kaszą jadłam ale nie była do jaglana :D Nie zmienia to faktu, że z kaszą gołąbki uwielbiam :D Jakie one idealne :D
OdpowiedzUsuńteż planuje zrobić gołąbki w ten weekend:) Twoje wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńU mnie zwykle robi się tradycyjne gołąbki z mięsem, które bardzo lubię :) Ale Twoja wersja wydaje się równie apetyczna, będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńBEZMIĘSNE!!! jutro probuje!!! dziekuje!!:*
OdpowiedzUsuńfajna ta Twoja propozycja, zawsze to coś innego;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, ja mam zawsze problemy z zawijaniem :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj tradycyjnie, ale takie też muszą być pyszne :>
OdpowiedzUsuńwyraźnie widać ryż na zdjęciach.....
OdpowiedzUsuńnapisałam we wstępie, że zdjęcie z instrukcją jest z innego wpisu, kiedy to robiłam klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Stąd oczywiście na ostatnim zdjęciu widać ryż :)
UsuńPyszny pomysł, chętnie wykorzystam bo z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam. Spróbuję zawinąć je w kapustę pekińską (jeden z moich gości nie toleruje kapusty) ale mam nadzieję, że nie stracą nic ze swojego smaku :)
OdpowiedzUsuńw pekińskiej też powinny być dobre. Tylko trzeba dobrze wypłukać tą kaszę.
Usuń