Tych ciastek zrobiłam 2 porcje. Obie były pyszne, jednak ta pierwsza niemal cała wylądowała w brzuszku naszego pieska (pusta miska, ciastka na stole, to musiało się tak skończyć). Nie mieliśmy nic na przekąskę stąd musiałam zrobić drugą porcję. Ta druga miała zupełnie inne proporcje, była bardziej cytrynowa i miększa. Czasami dobrze zrobić coś drugi raz.
Wegańskie ciasteczka jaglane
Składniki (ok 15 sztuk):
Wegańskie ciasteczka jaglane
Składniki (ok 15 sztuk):
- 100 g kaszy jaglanej
- 15 g oleju kokosowego - roztopić
- 4 łyżki musu jabłkowego - 80 g
- 1 łyżeczka nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2-3 łyżki syropu klonowego
Przygotowaie:
- Kaszę podgrzać na patelni, cały czas obserwując, uważając żeby się nie przypaliła.
- Kaszę wsypać do miksera i zmielić na mąkę.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Makę przesypać do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować okrągłe ciasteczka i piec około 20 minut, do lekkiego zrumienienia
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie! no jeśli ciasta mogą tak wyglądać:) apetyczne i takie słoneczne:) i skład też fajny. ale powiedz mi- nie płuczesz kaszy przed przypalaniem? nie wychodzi gorzka?
OdpowiedzUsuńKiedyś znalazłam informację, że takie podsmażenie też pozbywa tej goryczy i po upieczeniu jej nie czułam. Raz zmieliłam taką przepłukaną kaszę i zostawiłam tą mąkę pod przykryciem na kilka dni...niestety spleśniała. Stąd wybrałam podsmażenie, chociaż zmieliłam tym razem tyle ile zużyłam.
UsuńZrobię koniecznie :D
OdpowiedzUsuńWypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! :-) Koniecznie muszę wypróbować przepis:-)
OdpowiedzUsuńa czy można użyć gotowej mąki jaglanej?
OdpowiedzUsuńpewnie
Usuń