Weekend bez ciasta się nie liczy! Nawet na diecie, a w zasadzie tym bardziej na diecie. Umiłowanie do przegryzania czegoś do kawy wzięła się chyba po tatusiu, który na pytanie czy się napije, odpowiada pytaniem "a jest coś do kawy ?". Nieważne - dużo, mało, słodkie czy mniej słodkie, liczy się fakt. Nie będąc na diecie sprawa jest prosta - kierunek cukiernia, albo sklep i do wyboru tyle deserów ile dni w roku! Będąc na diecie poprzeczka jest ustawiona nieco wyżej - i nie chodzi wcale o to, że trzeba zrobić samemu ale o to, żeby było słodko, czasami tłusto ale dietetycznie i zdrowo (tak, tłuszcz jest zdrowy i potrzebny!) O ile jestem w stanie sama wykombinować składniki i proporcje na ciasteczka, czy inne desery a mój mąż na najpyszniejsze obiady to na ciasta za cholerę nie potrafię! Więc w tej kwestii jestem testerem internetowych (głównie) przepisów. Tym razem trafiłam na "ciasto jogurtowe" czy to nie brzmi chudziutko ? żal nie wypróbować. Ciasto jest miękkie i faktycznie bardzo leciutkie. Trochę opadło po upieczeniu, ale to nie odbiera mu dobrego smaku. Małe porcje podobno na diecie wskazane :))
źródło przepisu: ostra-na-slodko
Lekkie ciasto jogurtowe
Składniki (forma 26cm x 12cm):
Przygotowanie:
źródło przepisu: ostra-na-slodko
Lekkie ciasto jogurtowe
Składniki (forma 26cm x 12cm):
- 210 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tylko pomarańczy... i blaszki do ciasta :D Chyba jednak jutro się udam na zakupy :P
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tylko pomarańczy... i blaszki do ciasta :D Chyba jednak jutro się udam na zakupy :P
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńczy mozna zamienic pomarancze na cytryne ?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńCzy mozna użyć mąki pełnoziarnistej zamiast kukurydziane ?
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć mąki pełnoziarnistej zamiast kukurydziane ?
OdpowiedzUsuńpewnie :)
UsuńWspaniały przepis, na pewno wypróbuję jak będę miała parcie na słodkie :)
OdpowiedzUsuńchyba je dzisiaj wypróbuję
OdpowiedzUsuńJa lubię jak ciasto jest wyrośnięte ;D zawsze jak mam takie niskie to mi się wydaje, że będzie zakalec ;)
OdpowiedzUsuńobstawiam, że to była kwestia złego ostudzenia ciasta - mogłam je studzić przy otwartym piekarniku, a ja go nagle z gorąca przeniosłam do temperatury pokojowej
Usuńa tak się ostatnio patrzył na mnie ten jogurt naturalny w sklepie xD i nie kupiłam! a już wiem czemu się patrzył- bo chciał do ciasta trafić! dodaję do zakładek i upiekę sobie takie ciacho na święta- spędzę je niestety samotnie więc coś na osłodę mi się przyda a jednocześnie coś co nie przyniesie ze sobą 2 kg na plusie:)
OdpowiedzUsuńa mi nie wyszło. jakiej kosystencji powinno być ciasto po upieczeniu? bo mi wyszło bardzo mokre i galaretkowate. w smaku nawet moze byc ale to chyba nie miałó tak wygladac.
OdpowiedzUsuńkonsystencja po upieczeniu taka jak na zdjęciu :) może użyłaś zbyt płynnego jogurtu.
UsuńZrobiłam to ciasto! Smaczne.
OdpowiedzUsuń