11.3.16

Lekkie ciasto jogurtowe

Weekend bez ciasta się nie liczy! Nawet na diecie, a w zasadzie tym bardziej na diecie. Umiłowanie do przegryzania czegoś do kawy wzięła się chyba po tatusiu, który na pytanie czy się napije, odpowiada pytaniem "a jest coś do kawy ?". Nieważne - dużo, mało, słodkie czy mniej słodkie, liczy się fakt. Nie będąc na diecie sprawa jest prosta - kierunek cukiernia, albo sklep i do wyboru tyle deserów ile dni w roku! Będąc na diecie poprzeczka jest ustawiona nieco wyżej - i nie chodzi wcale o to, że trzeba zrobić samemu ale o to, żeby było słodko, czasami tłusto ale dietetycznie i zdrowo (tak, tłuszcz jest zdrowy i potrzebny!) O ile jestem w stanie sama wykombinować składniki i proporcje na ciasteczka, czy inne desery a mój mąż na najpyszniejsze obiady to na ciasta za cholerę nie potrafię! Więc w tej kwestii jestem testerem internetowych (głównie) przepisów. Tym razem trafiłam na "ciasto jogurtowe" czy to nie brzmi chudziutko ? żal nie wypróbować. Ciasto jest miękkie i faktycznie bardzo leciutkie. Trochę opadło po upieczeniu, ale to nie odbiera mu dobrego smaku. Małe porcje podobno na diecie wskazane :))

źródło przepisu: ostra-na-slodko




Lekkie ciasto jogurtowe

Składniki (forma 26cm x 12cm):
  • 210 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*
  2. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (użyłam blendera ręcznego) przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec ok 40 minut do suchego patyczka. 


17 komentarzy:

  1. Brakuje mi tylko pomarańczy... i blaszki do ciasta :D Chyba jednak jutro się udam na zakupy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje mi tylko pomarańczy... i blaszki do ciasta :D Chyba jednak jutro się udam na zakupy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/11/2016

    czy mozna zamienic pomarancze na cytryne ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mozna użyć mąki pełnoziarnistej zamiast kukurydziane ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna użyć mąki pełnoziarnistej zamiast kukurydziane ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję jak będę miała parcie na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy3/12/2016

    chyba je dzisiaj wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię jak ciasto jest wyrośnięte ;D zawsze jak mam takie niskie to mi się wydaje, że będzie zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obstawiam, że to była kwestia złego ostudzenia ciasta - mogłam je studzić przy otwartym piekarniku, a ja go nagle z gorąca przeniosłam do temperatury pokojowej

      Usuń
  9. a tak się ostatnio patrzył na mnie ten jogurt naturalny w sklepie xD i nie kupiłam! a już wiem czemu się patrzył- bo chciał do ciasta trafić! dodaję do zakładek i upiekę sobie takie ciacho na święta- spędzę je niestety samotnie więc coś na osłodę mi się przyda a jednocześnie coś co nie przyniesie ze sobą 2 kg na plusie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy3/13/2016

    a mi nie wyszło. jakiej kosystencji powinno być ciasto po upieczeniu? bo mi wyszło bardzo mokre i galaretkowate. w smaku nawet moze byc ale to chyba nie miałó tak wygladac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsystencja po upieczeniu taka jak na zdjęciu :) może użyłaś zbyt płynnego jogurtu.

      Usuń
  11. Zrobiłam to ciasto! Smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP