16.4.16

Dietetyczny sernik cytrynowy

Wykonywanie kawowego sernika niedługo opanuję do takiej perfekcji, że będę go robiła z zamkniętymi oczami. Od publikacji przepisu na blogu upiekłam go już 3 razy. Na spodzie jasnym, albo z dodatkiem kakao, na miodzie, albo brązowym cukrze. Muszę nieskromnie powiedzieć, że jestem z niego strasznie dumna. Jest po prostu idealny, taki jaki powinien być sernik. Skoro więc jestem na dobrej drodze do zostania sernik-majsterem  muszę tworzyć nowe kompozycje smakowe. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe, więc wybór był oczywisty, padło na cytrynki. Żeby było bardziej uroczo dodałam też trochę maku. Upieczcie koniecznie to cudeńko!

WSKAZÓWKI: Do sernika używam serka typu quark, to jakby bardzo gęsty serek homogenizowany, który jest dostępny w Polsce. Podobną konsystencję mają niektóre dostępne w Polsce sery w wiaderkach. Jeżeli używacie bardziej rzadkiego sera, trzeba zwiększyć ilość mąki. Masa sernikowa nie może być zbyt płynna. W przepisie podane są 4 łyżki mąki, ilość można zwiększyć do 6.



Dietetyczny sernik cytrynowy

Składniki (tortownica 19 cm):

Spód:
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 40 g masła klarowanego/oleju kokosowego
  • dodatkowo: 1 łyżka mąki kukurydzianej+5 łyżek wody
Ciasto:
  • 600 g serka quark lub gęstego sera z wiaderka
  • sok z 1 małej cytryny  + skórka otarta z połówki
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki ok 40 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka maku
  • 1 jajko - osobno żółtko i białko
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z kakao i cukrem. Masło/olej kokosowy roztopić na patelni i dodać do mąki. W osobnej miseczce wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z wodą, dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, najlepiej rękoma. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, dobrze dociskając i schować ją do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. W misce umieścić serek, żółtko, wycisnąć sok i zetrzec skórkę z cytryny. Dodać miód i mak. Zmiksować robotem kuchennym. Dodać mąkę i znów zmiksować. 
  4. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i wmieszać, łyżką albo robotem. 
  5. Masę serową przelać do tortownicy i wygładzić górę. 
  6. Piec około 40-60 minut. Sernik jest gotowy jeżeli zapałka wbita w ciasto po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu studzić jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć. Z krojeniem powstrzymać się do całkowitego wystudzenia



8 komentarzy:

  1. Cytrynki!!! Trzeba będzie spróbować ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny! Wszystko co dobre w jednym serniczku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały! niestety o wiadereczku kremowego twarogu mogę sobie teraz pomarzyć, mam jedynie -4 kostki sera w zamrażarce ale to towar deficytowy i oszczędzam jak mogę bo w Norwegii białego sera nie kupię niestety. A jakiej tortownicy użyłaś? 24, 21 cm czy mniejsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tortownica 19 cm, zawsze przy składnikach podaję wielkość użytych form :) sera w kostce w Niemczech to ja też nie dostanę, chyba, że w ruskim sklepie. Podobno mają, jeszcze tam nie byłam. Za to ten quark na każdej półce i kosztuje grosze, żal nie piec :D

      Usuń
  4. Pyszniutki! Zjadłabym sama cały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z mąka z ciecierzycy na spod też wyjdzie ?:) a kokosowa do sera?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ciecierzycy na spód wyjdzie, chociaż ja akurat nie lubię tego gorzkiego jej smaku i pomieszałabym ją z jakąś inną. Kokosowa do sera - tego nie jestem pewna, bo kokosowa z tych wszystkich bezglutenowych zachowuje się zupełnie inaczej - jest za bardzo chłonna.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP