Warzywne ciasta intrygują mnie zdecydowanie bardziej niż klasyczne, owocowe. Nie mogę się nadziwić, że w cieście można przemycić buraka czy marchewkę. Co najlepsze, smaku warzyw trudno się doszukać, już nie mówiąc o ich rozpoznaniu. Do mojej listy warzywnych ciast:
ciasto szpinakowe
ciasto marchewkowe 1
ciasto marchewkowe 2
ciasto z awokado
ciasto buraczane
ciasto dyniowe
muffinki marchewkowe
muffinki buraczane
markizy marchewkowe
dodaję dziś ciasto z topinamburem. Mówiąc szczerze nawet nie wiem czy w cieście jego smak jest wyczuwalny, bo to mój pierwszy raz z tym warzywem. Nie miałam na niego innego pomysłu, a gdzieś w zakładkach miałam podlinkowany przepis na topinamburowe ciasto. Moje nie jest tak wyrośniete, bo po pierwsze znow dałam trochę zmielonych płatków owsianych, a nie samej mąki, a po drugie staram się nie używać w ogóle, albo mocno ograniczać proszek do pieczenia. Moje ciasto jest wilgotne, pulchne i ciężkie. Takie warzywne brownie ? :) Mój ulubiony typ.
Ciasto z topinamburem
inspiracja: candycompany.pl
Składniki (keksówka 12x26 cm):
ciasto szpinakowe
ciasto marchewkowe 1
ciasto marchewkowe 2
ciasto z awokado
ciasto buraczane
ciasto dyniowe
muffinki marchewkowe
muffinki buraczane
markizy marchewkowe
dodaję dziś ciasto z topinamburem. Mówiąc szczerze nawet nie wiem czy w cieście jego smak jest wyczuwalny, bo to mój pierwszy raz z tym warzywem. Nie miałam na niego innego pomysłu, a gdzieś w zakładkach miałam podlinkowany przepis na topinamburowe ciasto. Moje nie jest tak wyrośniete, bo po pierwsze znow dałam trochę zmielonych płatków owsianych, a nie samej mąki, a po drugie staram się nie używać w ogóle, albo mocno ograniczać proszek do pieczenia. Moje ciasto jest wilgotne, pulchne i ciężkie. Takie warzywne brownie ? :) Mój ulubiony typ.
Ciasto z topinamburem
inspiracja: candycompany.pl
Składniki (keksówka 12x26 cm):
- 160 g mąki orkiszowej
- 40 g otrębów owsianych, mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 70 g mielonych orzechów
- 40 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 15 g ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g topinamburu
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 160- 180*
- Mąkę wymieszać z cynamonem, słonecznikiem, proszkiem do pieczenia, otrębami/mąką owsianą/zmielonymi płatkami owsianymi i zmielonymi orzechami.
- Jajka zmiksować z miodem i olejem.
- Topinambur obrać ze skórki lub dobrze wyszorować i zetrzeć na małych okach tarki. Dodać do masy jajecznej i wymieszać.
- Dodać suche składniki i połączyć; mikserem na małych obrotach lub łyżką.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-50 minut, do suchego patyczka
Nigdy nie jadłam takiego ciastka
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo doceniam takie "warzywne cuda" :) wtedy jakoś nie mam wyrzutów sumienia, że się napchałam cukrem :D warzywo przecież to warzywo ! :DD
OdpowiedzUsuńoo.. z topinamburem? Ciekawe smaki ;)
OdpowiedzUsuń