Kiedy spod moich rąk wyjdzie zakalec, muszę natychmiast się podbudować i udowodnić sobie, że to tylko taki mały wyjątek, każdemu się zdarzy i że nie straciłam umiejętności. Żeby jednak mieć więcej pewności, że nie będzie powtórki z rozrywki, albo raczej z rozpaczy szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu. Najlepiej takiego, który będzie miał mało składników, w którym można dodać czegoś mniej, można coś delikatnie pozamieniać, żeby było ciut bardziej fit, albo ciut bardziej zdrowo. Wtedy swoje kroki kieruję najczęśćiej na mojewypieki.com. Tak też było w przypadku tego pomarańczowego ciasta, które nawet po moich zmianach, po sporym ograniczeniu cukru smakuje wspaniale
Odwrócone ciasto pomarańczowe
inspiracja: mojewypieki.com
Składniki (tortownica 22 cm):
Pomarańcze w sosie:
Odwrócone ciasto pomarańczowe
inspiracja: mojewypieki.com
Składniki (tortownica 22 cm):
Pomarańcze w sosie:
- 2 pomarańcze
- 100 ml wody
- 100 g brązowego cukru
- 180 ml kefiru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 120 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g otrębów owsianych lub mąki owsianej
- 50 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- POMARAŃCZE: Wodę i cukier wymieszać ze sobą na dużej patelni lub w niskim garnku. Wstawić na gaz. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na plasterki, kiedy cukier się rozpuści dodać na patelnię. Gotować ok 10 minut, aż skórka pomarańczy zmięknie. UWAGA: Jeżeli woda z cukrem nie przykryje całych pomarańczy, po połowie czasu gotowania obrócić je na drugą stronę.
- CIASTO: Masło roztopić. Kiedy trochę ostygnie, dodać kefir, jajka, cukier i zmiksować do połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąk i proszek do pieczenia.
- Suche składniki dodać do mokrych i znów zmiksować, ale tylko do momentu aż składniki się ze sobą połączą.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej szczelnie plasterki pomarańczy (zachować sos, który został). Przelać masę i piec w 180* przez około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto przełożyć na talerz lub paterę, pomarańczami do góry. Pozostały sos podgrzać, a następnie wysmarować nim pomarańcze, żeby nadać im blasku.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :) często piekę na mące orkiszowej ze względu na to, że się lepiej po niej czuję :)
OdpowiedzUsuń