Jesień zaczyna się wtedy kiedy budzisz się przed dziewiątą, za oknem nadal szaro, a drzewa spowite są mgłą. W Polsce jeszcze dochodzi do tego zapach palenia w piecu. Tutaj piecowego zapachu nie poczułam. Coraz częściej jednak czuję cynamon, na powrót fascynuję się zapachowymi świeczkami, a stopy ogrzewam pod miękkim kocem. Drugą kawę w ciągu dnia zamieniam na gorącą herbatę, a zamiast malin czy borówek kupuję jabłka i śliwki. Jabłka i śliwki duszone na maśle z cynamonem to zapachowa kwintesencja jesieni. Dopełnieniem jesiennego krajobrazu dzisiaj jest rustykalna tarta. Bardzo krucha, ze słodkością śliwek i zapachem cynamonu (znów).
Rustykalna tarta ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
Rustykalna tarta ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki żytniej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mielonych migdałów
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 żółtko
Farsz:
- 350-400 g śliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mąk, mielone migdały i cukier wymieszać ze sobą, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i żółtko. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, tworząc koło (ciasto może się trochę kruszyć, wtedy najlepiej w miejscu kruszenia uformować je dłonią).
- Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Wsypać do rondelka. dodać resztę składników na farsz i chwilę podgrzewać, do momentu aż śliwki zaczną robić się miękkie.
- Ciepłe śliwki wysypać na środek rozwałkowanego ciasta, boki zawinąć do środka, najlepiej podważać je nożem. Jeżeli ciasto wtedy będzie się łamało wystarczy w miejscu zgięcia "uklepać" je nożem lub ręką.
- Piec około 30-35 minut
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń