Kiedyś nie wyobrażałam sobie śniadania bez pieczywa. Jak to, to co innego można jeść jak nie kanapki ? a te najlepsze były z masełkiem, plastrem żółtego sera i pomidorem, od święta jeszcze na to majonez. I nadal uwielbiam kanapki, ale nie jadam ich na codzień. Już ich nie potrzebuję, żeby moje śniadanie było wyjątkowe. Teraz dobre śniadanie to takie, gdzie są jajka. Na słodko; w omlecie, naleśnikach czy placuszkach i w wersji wytrawnej - sadzone.
Dziś mam dla Was ich słodką odsłonę - omlet cukiniowy, do tego jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami i na górę letnie, ulubione owoce. Czy tak rozpoczęty dzień i tydzień może być zły ? nie sądzę.
UWAGI:
1. jeżeli chcecie uzyskać bardziej puszysty omlet, ubijcie osobno białka na sztywno i osobno wymieszajcie pozostałe składniki, później dodajcie do masy z żółtkami białka i delikatnie je wmieszajcie.
2. im mniejsza patelnia tym omlet będzie grubszy i ładnieszy. Idealna to 20 cm, mój omlet smażony był na 24.
3. jeżeli zjadam omleta z owocami, nie dodaje cukru, ani miodu do masy. jeżeli jadam go solo, bez dodatków do masy daję łyżkę miodu, lub łyżeczkę cukru/ksylitolu
Omlet cukiniowy
Składniki (1 sztuka):
Dziś mam dla Was ich słodką odsłonę - omlet cukiniowy, do tego jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami i na górę letnie, ulubione owoce. Czy tak rozpoczęty dzień i tydzień może być zły ? nie sądzę.
UWAGI:
1. jeżeli chcecie uzyskać bardziej puszysty omlet, ubijcie osobno białka na sztywno i osobno wymieszajcie pozostałe składniki, później dodajcie do masy z żółtkami białka i delikatnie je wmieszajcie.
2. im mniejsza patelnia tym omlet będzie grubszy i ładnieszy. Idealna to 20 cm, mój omlet smażony był na 24.
3. jeżeli zjadam omleta z owocami, nie dodaje cukru, ani miodu do masy. jeżeli jadam go solo, bez dodatków do masy daję łyżkę miodu, lub łyżeczkę cukru/ksylitolu
Omlet cukiniowy
Składniki (1 sztuka):
- 2 jajka
- 25 g mąki orkiszowej lub innej, prócz kokosowej
- 30-40 g cukinii
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki masła do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych okach.
- Dodać resztę składników, prócz masła i zmiksować. Używam do tego zadania robota ręcznego.
- Na patelni roztopić masło, wylać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy boki będą ścięte, przewrócić omleta na drugą stronę i jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kokosowy jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami i borówki.
Wartość odżywcza (bez dodatków):
kalorie: 303
białka: 20
tłuszcze: 16
węglowoadany: 19
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńSto razy bardziej wolę wszamać takiego omleta niż kanapki! Mega :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/