4.11.18

Bezglutenowe wegańskie ciasto dyniowe

Jesień bez dyniowych wypieków to nie jesień. Przynajmniej w Internecie, a już w ogóle media społecznościowe bez dyni w tym okresie nie mają racji bytu. Są dyniowe potworki, dyniowe lampiony, ciasteczka, ciasta i pankejki. Jak przystało na blogerkę i ja mam dla Was coś dyniowego. Pierwsze w tym roku dyniowe ciasto. Wzorowane na przepisie Jadlonomii z czekoladą i świeżą żurawiną. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę bezglutenową, a dokładnie mieszankę mąki ryżowej, z ciecierzycy i ziemniaczanej. Sztuki łączenia mąk bezglutenowych dopiero się uczę, ale teraz kiedy okazało się, że mój mąż najprawdopodobniej jest bezglutenowcem mam jeszcze większą motywację, żeby to jak najszybciej i jak najlepiej ogarnąć. Ciasto dzięki mące ziemniaczanej w strukturze przypomina babkę piaskową. Należy do tych bardziej suchych niż mokrych, a najlepiej smakuje w takiej wersji jak na zdjęciu- posmarowane jogurtem naturalnym i posypane owocami. Jest idealne do jesiennej herbatki. 

Bezglutenowe wegańskie ciasto dyniowe
Inspiracja: Jadłonomia

Składniki (keksówka 24x21 cm):
  • 170 g mąki ryżowej 
  • 60 g mąki z ciecierzycy lub jaglanej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g erytrolu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 70 ml mleka roślinnego
  • garść świeżej lub suszonej żurawiny
  • garść kropel czekoladowych
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Wszystkie rodzaje mąk, sodę i przyprawy wymieszać w jednej misce, najlepiej za pomocą trzepaczki, które zlikwiduje grudki mąk.
  3. Do naczynia blendera dodać puree z dyni, olej, mleko i erytrol, zblendować na gładką masę. 
  4. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się składników. Dodać kawałki czekolady i żurawinę i wmieszac w ciasto. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Wartość odżywcza dla 1 porcji 81 g (całość ma 9 porcji)
kalorie: 257
B: 3,41
T:  13,69
W: 30,41

3 komentarze:

  1. Kocham dynię, ale ciasta z nią nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP