Jesień bez dyniowych wypieków to nie jesień. Przynajmniej w Internecie, a już w ogóle media społecznościowe bez dyni w tym okresie nie mają racji bytu. Są dyniowe potworki, dyniowe lampiony, ciasteczka, ciasta i pankejki. Jak przystało na blogerkę i ja mam dla Was coś dyniowego. Pierwsze w tym roku dyniowe ciasto. Wzorowane na przepisie Jadlonomii z czekoladą i świeżą żurawiną. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę bezglutenową, a dokładnie mieszankę mąki ryżowej, z ciecierzycy i ziemniaczanej. Sztuki łączenia mąk bezglutenowych dopiero się uczę, ale teraz kiedy okazało się, że mój mąż najprawdopodobniej jest bezglutenowcem mam jeszcze większą motywację, żeby to jak najszybciej i jak najlepiej ogarnąć. Ciasto dzięki mące ziemniaczanej w strukturze przypomina babkę piaskową. Należy do tych bardziej suchych niż mokrych, a najlepiej smakuje w takiej wersji jak na zdjęciu- posmarowane jogurtem naturalnym i posypane owocami. Jest idealne do jesiennej herbatki.
Bezglutenowe wegańskie ciasto dyniowe
Inspiracja: Jadłonomia
Składniki (keksówka 24x21 cm):
- 170 g mąki ryżowej
- 60 g mąki z ciecierzycy lub jaglanej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g erytrolu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 70 ml mleka roślinnego
- garść świeżej lub suszonej żurawiny
- garść kropel czekoladowych
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Wszystkie rodzaje mąk, sodę i przyprawy wymieszać w jednej misce, najlepiej za pomocą trzepaczki, które zlikwiduje grudki mąk.
- Do naczynia blendera dodać puree z dyni, olej, mleko i erytrol, zblendować na gładką masę.
- Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się składników. Dodać kawałki czekolady i żurawinę i wmieszac w ciasto. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 81 g (całość ma 9 porcji)
kalorie: 257
B: 3,41
T: 13,69
W: 30,41
Pycha!!!
OdpowiedzUsuńKocham dynię, ale ciasta z nią nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)