Pisałam, że na urlopie witam męża ciepłym obiadem, otóż raz przywitałam go obiadem na zimno - ogórkowym chłodnikiem. Uważam, że chłodnik to jedyna słuszna zupa w lato, chociaż uwielbiam wszystkie inne i gdyby ktoś mi ugotował to oczywiście bym zjadła, ale samej nie chciałoby mi się stać przy palnikach i dodatkowo dogrzewać tego już i tak nagrzanego mieszkania na poddaszu. Są jeszcze co najmniej dwa plusy chłodników, mianowicie ich przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut a kalorii mają tyle co kot napłakał (dlatego po obiedzie można się uraczyć dobrym deserem). To co, po miseczce ?
Chłodnik ogórkowy
Składnik i (2 porcje):
Chłodnik ogórkowy
Składnik i (2 porcje):
- duży kubek kefiru 500g
- 250 g zielonego ogórka
- spora garść świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.