24.8.12

Beztłuszczowe i aromatyczne pulpety

Uwielbiam pulpeciki czy to w sosie czy bez sosu. wystarczy dodać do nich coś nowego i zawsze będą smakowały inaczej. Te, które dzis prezentuję są "na wypasie" zawierają w zasadzie po trochu z każdego warzywa, które było w lodówce. Dodatkowo są przygotowane w piekarniku, więc są beztłuszczowe (nie licząc tłuszczu wytapiającego się z mięsa), a mięso dzięki temu jest mięciutkie. Są też bardzo, bardzo aromatyczne. Ja zjadłam je same, mój narzeczony z ziemniaczkami z patelni w słodkiej papryce.


Beztłuszczowe pulpety z piekarnika

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 250g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
  • pół cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki
  • mielony kminek, oregano, sól pieprz - w ilości według własnego uznania
  • opcjonalnie: ziemniaki, olej do smażenia, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
  1. mięso umieścić w garnku, zetrzeć do niego pieczarki i cukinię. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę. Wbić jajko, dodać przyprawy i wymieszać.
  2. Jeżeli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać mąki.
  3. Formować niewielkie pulpety, kłaść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180* około 30 minut
  5. Opcjonalnie: w osolonej wodzie podgotować ziemniaki, odcedzić i pokroić w ćwiartki lub połówki jeżeli ziemniaki nie są duże. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i posypać słodką papryką, od czasu do czasu zamieszać, żeby ziemniaki przypiekły się z każdej strony.

12 komentarzy:

  1. Na pewno sobie je zrobię, akurat chodzi za mną spaghetti z pulpecikami (sic! chyba jednak żadna ze mnie wegetarianka... najwyżej semi). Pyszna propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowe pulpeciki :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aahhh, pulpety, moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, zapisuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne pulpety , mniam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie pieczone pulpety, robiłem je będąc na diecie, połowę masy stanowiły warzywa, a czasem nawet więcej. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takich z piekarnika jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  8. samo zdrowie te pulpeciki, podobają mi się!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie. Z ziemniaczkami pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubie pulpeciki, jeszcze nie robiłam z dodatkiem pieczarek, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pulpeciki zawsze dobre, a w wersji light - nawet podwójnie dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6/10/2013

    Ι'm not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll сheсk bасk later anԁ seе if the problеm
    ѕtіll exіsts.

    Ηere is my web ρage :: Bauchmuskeltraining

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP