Uwielbiam pulpeciki czy to w sosie czy bez sosu. wystarczy dodać do nich coś nowego i zawsze będą smakowały inaczej. Te, które dzis prezentuję są "na wypasie" zawierają w zasadzie po trochu z każdego warzywa, które było w lodówce. Dodatkowo są przygotowane w piekarniku, więc są beztłuszczowe (nie licząc tłuszczu wytapiającego się z mięsa), a mięso dzięki temu jest mięciutkie. Są też bardzo, bardzo aromatyczne. Ja zjadłam je same, mój narzeczony z ziemniaczkami z patelni w słodkiej papryce.
Beztłuszczowe pulpety z piekarnika
Składniki (na około 12 sztuk):
Beztłuszczowe pulpety z piekarnika
Składniki (na około 12 sztuk):
- 250g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
- pół cukinii
- pół czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki
- mielony kminek, oregano, sól pieprz - w ilości według własnego uznania
- opcjonalnie: ziemniaki, olej do smażenia, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- mięso umieścić w garnku, zetrzeć do niego pieczarki i cukinię. Dodać drobno posiekaną paprykę i cebulę. Wbić jajko, dodać przyprawy i wymieszać.
- Jeżeli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać mąki.
- Formować niewielkie pulpety, kłaść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180* około 30 minut
- Opcjonalnie: w osolonej wodzie podgotować ziemniaki, odcedzić i pokroić w ćwiartki lub połówki jeżeli ziemniaki nie są duże. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i posypać słodką papryką, od czasu do czasu zamieszać, żeby ziemniaki przypiekły się z każdej strony.
Na pewno sobie je zrobię, akurat chodzi za mną spaghetti z pulpecikami (sic! chyba jednak żadna ze mnie wegetarianka... najwyżej semi). Pyszna propozycja. :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowe pulpeciki :) Pychota!
OdpowiedzUsuńAahhh, pulpety, moja miłość :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, zapisuję przepis :))
OdpowiedzUsuńpyszne pulpety , mniam !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczone pulpety, robiłem je będąc na diecie, połowę masy stanowiły warzywa, a czasem nawet więcej. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
OdpowiedzUsuńtakich z piekarnika jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że by mi posmakowały:)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie te pulpeciki, podobają mi się!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Z ziemniaczkami pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie pulpeciki, jeszcze nie robiłam z dodatkiem pieczarek, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńPulpeciki zawsze dobre, a w wersji light - nawet podwójnie dobre! :)
OdpowiedzUsuńΙ'm not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll сheсk bасk later anԁ seе if the problеm
OdpowiedzUsuńѕtіll exіsts.
Ηere is my web ρage :: Bauchmuskeltraining