7.9.12

Wilgotny chlebek cukiniowy

Jak już wspominałam uwielbiam wilgotne, ciężkie ciasta. Jak tylko gdzieś takie zobaczę od razu mam chęci upiec takie dla siebie. Nie tak dawno na jednym z blogów ujrzałam chlebek z cukinii. No obok takiego rarytasu nie mogłam przejść obojętnie, mój narzeczony wyraził chęć w jedzeniu go razem ze mną. Chlebek wymaga w zasadzie zmieszania ze sobą składników i upieczenia. Po wyjęciu z pieca odczekałam 10 minut, żeby troszkę przestygł (dłużej wytrzymać nie mogłam) i po krótkiej chwili nie było już pół ciasta. Polecam wszystkim fanom wilgotnych ciast. 
W oryginale ciasto nie jest tak zielone jak moje, ale to dlatego, że ja nie obieram skórki z cukinii.W składnikach podam proporcje jakie ja użyłam, a oryginał można obejrzeć w źródle.



Chlebek cukiniowy [źródło: bakeandtaste]

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 300g cukinii (nie drążyłam ani nie obierałam ze skórki)
  • 150g cukru
  • 100ml oleju
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na grubych okach. Posolić troszkę i odstawić aż puści wodę.
  2. W naczyniu zmieszać ze sobą suche składniki (prócz soli). W osobnym naczyniu zmiksować olej z jajkami, następnie zmiksowane dodać do składników suchych i mieszać aby wszystko się połączyło. 
  3. Cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i wmieszać ją w ciasto. 
  4. Formę do pieczenia (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
  5. Piec w temperaturze 180* około 40-50 minut.
p.s Bakeandtaste - dzięki Ci za tak przepyszny przepis. Mam jeszcze parę do wypróbowania z innych blogów, a na pewno Tomkowe bułeczki z dynią



18 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio podobny, ale wyszedł mi nieziemski zakalec :( Patrząc na Twoje zdjęcie stwierdzam, że dam mu drugą szansę, musi się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zielony chlebek, uroczy

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiam się tego przepisu, bo ciasto na pewno pochłonę w momencie... ;-)
    Podzielam Twoje zamiłowanie do wilgotnych ciast, jestem ich wielką fanką.

    http://www.wieszaknawybiegu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, chociaż na początku myślałem, że to nie będzie słodkie ciasto, tylko chleb ;) Zielone drobinki cukinii wyglądają świetnie, też bym nie obierał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widac na zdjeciach,ze jest swiezutki i mięciutki :) moge kawałek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest świetne, a ta cukiniowa skórka nadaje taki ładny zielony kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No super, ze słodki chlebków znam głownie ten bananowy, cukiniowy musi być równie smaczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chlebki cukiniowe. :) Na tych zdjęciach doskonale widać, za co.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny! koniecznie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też nigdy nie obieram cukinii ze skórki :) ta zieleń dodaje uroku temu chlebkowi :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z cukinią, a twoje wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cukiniowe ciasta są świetne, robiłam kiedyś takie z bakaliami, Twój chlebek zapowiada się równie pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie wilgotne ciasta są moimi ulubionymi od razu po kruchych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniały Ci wyszedł! bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu :) no i że posmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki smak ma to ciasto? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm przeważa smak cynamonu mimo, że jest tylko 1 łyżeczka. Wydaje mi się, że ciężko byłoby z zamkniętymi oczami stwierdzić, że to z cukinii

      Usuń
    2. ale bardziej smak wytrawny?

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP