Jak już wspominałam uwielbiam wilgotne, ciężkie ciasta. Jak tylko gdzieś takie zobaczę od razu mam chęci upiec takie dla siebie. Nie tak dawno na jednym z blogów ujrzałam chlebek z cukinii. No obok takiego rarytasu nie mogłam przejść obojętnie, mój narzeczony wyraził chęć w jedzeniu go razem ze mną. Chlebek wymaga w zasadzie zmieszania ze sobą składników i upieczenia. Po wyjęciu z pieca odczekałam 10 minut, żeby troszkę przestygł (dłużej wytrzymać nie mogłam) i po krótkiej chwili nie było już pół ciasta. Polecam wszystkim fanom wilgotnych ciast.
W oryginale ciasto nie jest tak zielone jak moje, ale to dlatego, że ja nie obieram skórki z cukinii.W składnikach podam proporcje jakie ja użyłam, a oryginał można obejrzeć w źródle.
Chlebek cukiniowy [źródło: bakeandtaste]
Składniki:
W oryginale ciasto nie jest tak zielone jak moje, ale to dlatego, że ja nie obieram skórki z cukinii.W składnikach podam proporcje jakie ja użyłam, a oryginał można obejrzeć w źródle.
Chlebek cukiniowy [źródło: bakeandtaste]
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 300g cukinii (nie drążyłam ani nie obierałam ze skórki)
- 150g cukru
- 100ml oleju
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na grubych okach. Posolić troszkę i odstawić aż puści wodę.
- W naczyniu zmieszać ze sobą suche składniki (prócz soli). W osobnym naczyniu zmiksować olej z jajkami, następnie zmiksowane dodać do składników suchych i mieszać aby wszystko się połączyło.
- Cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i wmieszać ją w ciasto.
- Formę do pieczenia (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
- Piec w temperaturze 180* około 40-50 minut.
p.s Bakeandtaste - dzięki Ci za tak przepyszny przepis. Mam jeszcze parę do wypróbowania z innych blogów, a na pewno Tomkowe bułeczki z dynią
Robiłam ostatnio podobny, ale wyszedł mi nieziemski zakalec :( Patrząc na Twoje zdjęcie stwierdzam, że dam mu drugą szansę, musi się udać :)
OdpowiedzUsuńzielony chlebek, uroczy
OdpowiedzUsuńObawiam się tego przepisu, bo ciasto na pewno pochłonę w momencie... ;-)
OdpowiedzUsuńPodzielam Twoje zamiłowanie do wilgotnych ciast, jestem ich wielką fanką.
http://www.wieszaknawybiegu.blogspot.com/
Świetnie wygląda, chociaż na początku myślałem, że to nie będzie słodkie ciasto, tylko chleb ;) Zielone drobinki cukinii wyglądają świetnie, też bym nie obierał :)
OdpowiedzUsuńwidac na zdjeciach,ze jest swiezutki i mięciutki :) moge kawałek ? :)
OdpowiedzUsuńjest świetne, a ta cukiniowa skórka nadaje taki ładny zielony kolor!:)
OdpowiedzUsuńNo super, ze słodki chlebków znam głownie ten bananowy, cukiniowy musi być równie smaczny
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki cukiniowe. :) Na tych zdjęciach doskonale widać, za co.
OdpowiedzUsuńświetny! koniecznie do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńja też nigdy nie obieram cukinii ze skórki :) ta zieleń dodaje uroku temu chlebkowi :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z cukinią, a twoje wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCukiniowe ciasta są świetne, robiłam kiedyś takie z bakaliami, Twój chlebek zapowiada się równie pysznie!:)
OdpowiedzUsuńTakie wilgotne ciasta są moimi ulubionymi od razu po kruchych :)
OdpowiedzUsuńwspaniały Ci wyszedł! bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu :) no i że posmakował :D
OdpowiedzUsuńjaki smak ma to ciasto? ;>
OdpowiedzUsuńhmm przeważa smak cynamonu mimo, że jest tylko 1 łyżeczka. Wydaje mi się, że ciężko byłoby z zamkniętymi oczami stwierdzić, że to z cukinii
Usuńale bardziej smak wytrawny?
Usuńnie sądzę.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńw przepisie nie ma mąki i rozumie, że taki ma być bez mąki?
Pozdrawiam
Sylwia