Jakiś czas temu kupiłam zapas sezamu białego i czarnego i do wczoraj go nie użyłam (prócz 1 łyżki do czekoladowych muffinek). Przeglądałam swoją super książkę kucharską w poszukiwaniu inspiracji, ale w każdej propozycji podania mięsa z sezamem był składnik, którego nie miałam w domu. A to pomarańcze, a to pasta curry. Dlatego została jedynie improwizacja, z której wyszło dość ciekawe danie. Tylko kurczak nie chciał się poddać zapiekaniu i strasznie długo musieliśmy na kolację czekać.
Kurczak pod biało-czarną skorupką
Składniki (dla 2 osób):
Składniki (dla 2 osób):
- 2-4 pałki kurczaka
- opcjonalnie: mini marchewki, łyżeczka cukru, szczypta soli, 1-2 łyżki masła
- 100-130g jogurtu naturalnego (w zależności od ilości mięsa)
- 2-3 łyżki białego sezamu
- 1-2 łyżka czarnego sezamu
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180*
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Nacierać nią obficie kurczaka i układać pałki w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli marynaty zostanie polać nią jeszcze kurczaka.
- Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany wsadzić mięso i zapiekać (u mnie trwało to dobrze ponad godzinę)
- opcjonalnie: ze szczyptą soli ugotować marchewki, pod koniec gotowania dodać cukier. Kiedy marchewki będą miękkie odcedzić. Dodać do ciepłych marchewek masło i mieszać, żeby marchewki stały się szkliste.
ciekawy pomysl z tym sezamem :)
OdpowiedzUsuńSezam jest popularny jako panierka, ale nigdy go jeszcze w tym celu nie używałem, chyba czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj chyba warto było poczekać na takiego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńmmm kurczak w sezamie... nie pamiętam kiedy taki jadłam, ale wiem, że jest pyszny :) muszę powrócić do takiego dania :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy nie jadłam takiego sezamu. Nie wiedziałam nawet, że biały lub czarny istnieje! Teraz mnie zaintrygowałaś. ;p
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię panierki i marynaty z sezamem :) Muszę się rozejrzeć za czarnym sezamem.
OdpowiedzUsuńapetyczny, no i pewnie miał cudowny aromat skoro z sezamem
OdpowiedzUsuń