2.10.12

Czekoladowe z pleśniowym serem.

Piekę muffiny już drugi dzień z rzędu. W końcu wychodzą takie jakie najbardziej lubię, wydaje mi się, że sprawcą tego wilgotnego środka jest maślanka zamiast mleka. Dobrze byłoby gdybym jako pierwsze zaprezentowała, te nad którymi tak wczoraj się rozpływaliśmy, jednak odłożyłam ich publikację w czasie. Powodem tego jest akcja z serem pleśniowym, która podsunęła mi pomysł czekoladowych babeczek z lazurem. Troszkę z niepokojem oczekiwałam rezultatu, ale są świetne.Teraz żałuję, że byłam zbyt ostrożna w ilości sera w babeczkach. Zamiast po 1 kwadraciku dodawałabym spory prostokąt, aby wypełnił jak najwięcej ciasta. 



Czekoladowe muffiny z serem pleśniowym

Składniki (na 8 sztuk):
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 spora łyżka gorzkiego kakao
  • 45 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 8 kwadracików (a najlepiej prostokątów) sera pleśniowego "Lazur"

Przygotowanie:
  1. W naczyniu przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i kakao
  2. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą cukier, olej, jajko i maślankę. Dokładnie zmiksowane składniki dodać do mąki i wymieszać. 
  3. Ciasto nakładać do papilotek. Do każdej foremki z ciastem wkładać w środek ser pleśniowy
  4. Piec w temperaturze 180* 20-25 minut.



18 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam takiego sera ,poza tym nie przepadam ...
    w takim połaczeniu ? ciekawie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące ;) Nie jadłam camemberta na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo odważne połączenie! Chyba kiedyś widziałam je w "Ugotowanych", ale uczestnicy podeszli do nich z dużą rezerwą. Skoro jednak polecasz to chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, odważne połączenie. Dlaczego na to nie wpadłam? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz zdecydowanie je wypróbuję, bo wyglądają cudnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakujące połączenie :) jadłam kiedyś ser plesniowy i jakoś mi nie smakował, więc niestety to nie dla mnie :) Ale pomysł boski ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie połączenie, ciekawie ciekawie! super wyglądają! :>

    OdpowiedzUsuń
  8. nie słyszałam o podobnym połączeniu, ale pewnie musi byc wyborne?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jej, genialne ;O muszę spróbować! zapisuję przepis i biegnę po ser do sklepu!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie nietypowe połączenia, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oryginalny pomysl na muffinki. Nie mam pojecia jak moga smakowax ale wygladaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś już się spotkałam z takim połączeniem, ale nie próbowałam. Uwielbiam nowości i mimo, że bym się trochę bała to bym podjęła wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł zdecydowanie oryginalny i dość intrygujący. Nie spotkałam się jeszcze z muffinkami z serem pleśniowym.

    OdpowiedzUsuń
  15. no no niebanalne połączenie! jestem bardzo ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy1/12/2013

    Zrobię na pewno. Jadłam kiedyś pralinki z nadzieniem z sera plesniowego i był to smak zdecydowanie mi pasujacy ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP