To danie uzupełnia się nie tylko kolorystycznie, ale również, a nawet przede wszystkim smakowo. Kurczak ma podstawową marynatę, żeby nie gryzła się ona z granatem. Natomiast ziemniaczki z rukolą dopełniają słodki smak kurczaka i sosu.
Jest to mój pierwszy raz połączenia mięsa z owocami, innymi niż śliwki, czy wątróbka z jabłkiem; przekonuję się, że kurczak z owocami smakuje tak samo dobrze jak w wersji klasycznej - z warzywami. Przekonuje mnie o tym również mój osobisty tester, któremu obiad w takiej wersji bardzo smakował.
Kurczak w owocowym sosie z granatem
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Jest to mój pierwszy raz połączenia mięsa z owocami, innymi niż śliwki, czy wątróbka z jabłkiem; przekonuję się, że kurczak z owocami smakuje tak samo dobrze jak w wersji klasycznej - z warzywami. Przekonuje mnie o tym również mój osobisty tester, któremu obiad w takiej wersji bardzo smakował.
Kurczak w owocowym sosie z granatem
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka białego wina
- sól, pieprz
sos owocowy:
- owoce z połowy granatu
- 4 łyżki dżemu malinowego
Przygotowanie:
- Umyte piersi z kurczaka delikatnie ponacinać, aby utworzyła się kratka. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
- W miseczce wymieszać olej, wino, sól i pieprz. Marynatą dokładnie polać mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec ok 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki.
- Drewnianą łyżką mocno oklepywać połówkę granatu (skierowaną owocami do dołu), aby wydobyć owoce. Wsypać je do garnuszka, dodać dżem i podgrzewać na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia kiedy sos zacznie się zagęszczać.
- Po przestudzeniu sosu zmiksować jego część; nie całość aby w sosie pozostały również całe ziarna granatu.
- Podawać z pieczone ziemniaki z pesto z rukoli
Owocowo-mięsne połączenia to coś co bardzo lubię, z granatem jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńEgzotycznie ;) Dla mnie wyżyną jest kaczka z jabłkami, a co dopiero mówić o kurczaku z granatem... Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:D
OdpowiedzUsuńciekawe smaki, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńkocham polaczenie miesa z owocami!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDanie pyszności! Na pewno wypróbuję! :-)
OdpowiedzUsuńKurczaka w takiej wersji jeszcze nie jadłam, przyznam, że zainspirowałaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńMmm pysznie wygląda ten sosik i ten intensywny kolor warzyw :)
OdpowiedzUsuńtrafiłam tutaj szukając sposobu na granat i kurczaka - zaraz będę działać w kuchni :D
OdpowiedzUsuń