15.4.13

Zupa rybna

Zjadłam wczoraj iście wiosenny obiad, ale wcześniej zjadłam pyszną zupkę rybną dlatego dziś będzie zupa, a później zaczną się przepisy wiosenne, a przynajmniej będą dominowały. 
Jeżeli chodzi o dobór ryby do zupy, pozostawiam to Wam, ważne żeby nie była zbyt delikatna, żeby podczas gotowania się całkiem nie rozpadła. Ja użyłam tiliapii, chociaż widzę, że na jej temat toczą się zacięte dyskusje. 



Zupa rybna

Składniki (4 porcje):
  • 3 filety białej ryby (u mnie tilapia)
  • pomidory z puszki krojone
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 małe liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • rozmaryn, sól, pieprz cayenne, cukier
  • 500 ml wody

Przygotowanie:
  1. Drobno posiekaną cebulę zeszklić w garnku na maśle, razem z zielem angielskim, liściem laurowym i rozmarynem. Następnie dodać pomidory i chwilę poddusić.
  2. Całość zalać 500 ml wody i zagotować. Dodać rybę pokrojoną w drobne kawałki. Przyprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru. 
  3. Podawać kiedy ryba będzie ugotowana. (najlepiej smakuje na drugi dzień)

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam rybnej zupy, nie umiem sobie nawet wyobrazić jaki to może mieć smak... Zawsze mi się wydawało, że zrobienie takiej zupy to wyższa szkoła jazdy^^

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelka, uwielbiam zupy rybne, proste i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę rybną robiłam tylko kilka razy w życiu i bynajmniej nie przypominała tej. Niemniej, oceniałam ją zawsze pozytywnie i myślę, że czas na nowe rybne eksperymenty :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi na wigilię zupę rybną, ale bardziej taki rybny rosołek. Widzę, że u ciebie z pomidorami, ciekawa jestem jak smakuje, będę musiała zatem ugotować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam, ale brzmi ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tą zupą :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP