Oto i jest wspomniany wcześniej wspaniały, wiosenny i lekki obiad. Wyglądał dość niepozornie, ale spełnił swoje zadanie i porządnie mnie nasycił, tak że sił było sporo na spacer w pierwszy tak prawdziwie wiosenny dzień.
Sałatka byłaby zapewne jeszcze lżejsza gdyby tuńczyk był w sosie własnym, ale nie jestem w stanie go wtedy przełknąć, dlatego jest w oleju.
Co dziwne sałatka mimo, że zdrowa i lekka; nie uwzględniając tuńczyka nie jest w ogóle strukturalna.
Naprawdę polecam, smaki idealnie ze sobą współgrają.
Sałatka wiosenna z kuskusem
Składniki (na 1 porcję):
- garść roszponki
- 2 małe ogórki kiszone
- 8-10 kostek fety o najmniejszej zawartości tłuszczu
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 1 mała filiżanka suchej kaszy kuskus
- kilka plasterków zielonego ogórka
- garść szczypiorku
- kawałki tuńczyka z puszki w sosie własnym/lub oleju****
- sok z połowy limonki
- pieprz kolorowy, sól morska
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ogórek zielony, oraz kiszony pokroić w plasterki.
- Na talerzu ułożyć roszponkę, do nią układać ogórki, kukurydzę, tuńczyka, fetę oraz kuskus kiedy będzie już gotowy.
- Całość przyprawić odrobiną soli morskiej, kolorowego pieprzu i skropić sokiem z połowy limonki
mmm.. wygląda bardzo fajnie, uwielbiam kus-kus i tuńczyka, więc chyba się skuszę;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie dania, kolorowe i zdrowe! Pozdrawiam ciepluchno Viola
OdpowiedzUsuńJa również lubię takie dania :)
UsuńRzeczywiście wiosenny i leciutki, piszę się na taki :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa - dla mnie ideał :) Uwielbiam połączenie kuskus i fety.
OdpowiedzUsuńcous cous często gości na moim stole, bo łatwo stworzyć z niego coś wspaniałego. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńchętnie zabrałabym do pracy
OdpowiedzUsuńIdealny lunch, albo szybki obiad, bądź kolacja... wiele możliwości!:) Uwielbiam fetę!
OdpowiedzUsuńmam ogromną ochotę na taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńJak tylko pojawi się polska świeża sałata z pola zacznę szaleć :)
OdpowiedzUsuń