13.7.13

Ekspresowy obiad

Ekspresowy obiad, najlepszy w tygodniu i wtedy kiedy nie chce się stać przy garach. Niby nic, a smak wspaniały, proste pomysły okazują się niejednokrotnie rewelacyjne i zaskakujące. Pieczarki potrzebowały natychmiastowego użycia; tak już jest, że czasami się kupi, ale później pomysłu nie ma co z tym zrobić, do czego dodać. Szybkie spojrzenie na resztę zapasów i oto jest - obiad.


Ekspresowy obiad 

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
  • 6 małych ziemniaczków***
  • kilka małych pieczarek
  • 1 cebula***
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • olej rzepakowy****

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, posolić i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem
  3. W tym czasie podgotowane ziemniaki pokroić w ćwiartki, lub mniejsze części i dorzucić na patelnię. 
  4. Pieczarki umyć i jeżeli tego wymagają to obrać i również wrzucić na patelnię. Trzymać na ogniu aż wszystko będzie miękkie, od czasu do czasu zamieszać (jeżeli nie będzie jeszcze miękkie, a nie będzie już oleju na patelni podlać odrobiną wody). Chwilkę przed zdjęciem z ognia wrzucić posiekaną bazylię. 

9 komentarzy:

  1. ekspresowe-kocham takie :D młode ziemniaczki-yhm,yhm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarki lubię zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest obiad dla mnie. Nie tak dawno rozsmakowałam się w pieczarkach na nowo, ziemniakożercą jestem od zawsze - taki obiad zjem niezależnie od pory roku^

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny, prosty szybki i zdrowy !! a pieczarki to bardzo lubię do obiadku ;D
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami nie trzeba wiele, by było smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekspresowy i pyszny!Uwielbiam pieczarki w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki obiad najlepszy;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP