8.7.13

Kurczak sauté z żurawiną

Pierwszy w kolejce do dodania był makaron. Smakował pysznie, wygląda też pysznie, ale obiad niedzielny... wooow! Musiałam się tym podzielić jak najszybciej. Prostota, ale piękna i pyszna prostota. Brakowało nam mięsa, jakoś ostatnio nie było nam po drodze, ale dobre mięcho czasami zjeść muszę. Wygrał kurczak na słodko, z żurawiną. Użyliśmy żurawiny, którą producent sugerował jako dodatek między innymi do mięsa - owocowa rozkosz. Nie zawiera gumy guar, ani wszędobylskiego syropu glukozowo-fruktozowego. Lista składu była krótka, a z drugiej strony był najtańszy. Porcję warzyw w obiedzie zapewniła równie prosta i o tej porze roku, tania sałatka - jakieś 2,5 zł na 2 osoby :)



Kurczak sauté z żurawiną

Składniki (na 2 porcję):
  • 2 piersi z kurczaka***
  • 3 łyżki dżemu z żurawiny
  • 1 pomidor***
  • 1 malutka zielona papryka****
  • 5 główek rzodkiewek***
  • olej rzepakowy do smażenia****
  • pieprz cytrynowy KLIK
  • pieprz czarny
  • parę listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka przyprawić pieprzem cytrynowym i/lub czarnym (wystarczy z jednej strony), posiekać bazylię i wysmarować nią mięso, również tylko od góry. 
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, do momentu aż mięso będzie miękkie i nie surowe w środku. (ponieważ pierś jest gruba można obsmażyć piersi z obu stron, a następnie trzymać na małym ogniu pod przykryciem, żeby się poddusił, do mękkości).
  3. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych okach, paprykę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Przyprawić pieprzem cytrynowym (lub solą) i pieprzem czarnym; wymieszać.
  4. Kiedy kurczak będzie gotowy przenieść na talerz i przekroić go na mniejsze części.
  5. W rondelku podgrzać 3 łyżki dżemu z żurawiny i polać nim kurczaka. 

10 komentarzy:

  1. Pyszny kurczaczek, żurawina to super pomysł. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za propozycja :) W taki sposób jeszcze nie jadłam kurczaka. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow.. wygląda geeenialnie! Jak danie z restauracji prosto na domowym stole :)
    Na słodko okazji jeść nie miałam, ale to musi być wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba. jest lekko, wakacyjnie i kolorowo, a zarazem sycąco i zdrowo. tak powinno wyglądać danie na lunch lub obiad podczas wakacyjnego sezonu.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurawina na prawdę świetnie pasuje do mięs nie tylko do drobiu :) a obiad wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/08/2013

    www.anielskieprzysmaki.pl-a moze żurawinka z jabłkiem:)polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio przekonuję się coraz bardziej i częściej - do mięsa bez dodatku makaronu czy ziemnaków. Chociaż oczywiście smakują pysznie!:) Taki kurczak z samą tylko żurawiną jest tak smaczny, że aż żal psuć ten efekt czymkolwiek^

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wierze :) kuchcisz tak przepysznie, ze szok <# love it love it love it ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja nie przepadam za połączeniem mięsa z żurawiną, choć czasem zjem...nie powiem, ale ...wygląda pięknie;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP