Pierwszy w kolejce do dodania był makaron. Smakował pysznie, wygląda też pysznie, ale obiad niedzielny... wooow! Musiałam się tym podzielić jak najszybciej. Prostota, ale piękna i pyszna prostota. Brakowało nam mięsa, jakoś ostatnio nie było nam po drodze, ale dobre mięcho czasami zjeść muszę. Wygrał kurczak na słodko, z żurawiną. Użyliśmy żurawiny, którą producent sugerował jako dodatek między innymi do mięsa - owocowa rozkosz. Nie zawiera gumy guar, ani wszędobylskiego syropu glukozowo-fruktozowego. Lista składu była krótka, a z drugiej strony był najtańszy. Porcję warzyw w obiedzie zapewniła równie prosta i o tej porze roku, tania sałatka - jakieś 2,5 zł na 2 osoby :)
Kurczak sauté z żurawiną
Składniki (na 2 porcję):
Przygotowanie:
Kurczak sauté z żurawiną
Składniki (na 2 porcję):
- 2 piersi z kurczaka***
- 3 łyżki dżemu z żurawiny
- 1 pomidor***
- 1 malutka zielona papryka****
- 5 główek rzodkiewek***
- olej rzepakowy do smażenia****
- pieprz cytrynowy KLIK
- pieprz czarny
- parę listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przyprawić pieprzem cytrynowym i/lub czarnym (wystarczy z jednej strony), posiekać bazylię i wysmarować nią mięso, również tylko od góry.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, do momentu aż mięso będzie miękkie i nie surowe w środku. (ponieważ pierś jest gruba można obsmażyć piersi z obu stron, a następnie trzymać na małym ogniu pod przykryciem, żeby się poddusił, do mękkości).
- Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych okach, paprykę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Przyprawić pieprzem cytrynowym (lub solą) i pieprzem czarnym; wymieszać.
- Kiedy kurczak będzie gotowy przenieść na talerz i przekroić go na mniejsze części.
- W rondelku podgrzać 3 łyżki dżemu z żurawiny i polać nim kurczaka.
Pyszny kurczaczek, żurawina to super pomysł. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCóż za propozycja :) W taki sposób jeszcze nie jadłam kurczaka. Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńwow.. wygląda geeenialnie! Jak danie z restauracji prosto na domowym stole :)
OdpowiedzUsuńNa słodko okazji jeść nie miałam, ale to musi być wyborne!
bardzo mi się podoba. jest lekko, wakacyjnie i kolorowo, a zarazem sycąco i zdrowo. tak powinno wyglądać danie na lunch lub obiad podczas wakacyjnego sezonu.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Żurawina na prawdę świetnie pasuje do mięs nie tylko do drobiu :) a obiad wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-a moze żurawinka z jabłkiem:)polecam
OdpowiedzUsuńOstatnio przekonuję się coraz bardziej i częściej - do mięsa bez dodatku makaronu czy ziemnaków. Chociaż oczywiście smakują pysznie!:) Taki kurczak z samą tylko żurawiną jest tak smaczny, że aż żal psuć ten efekt czymkolwiek^
OdpowiedzUsuńnie wierze :) kuchcisz tak przepysznie, ze szok <# love it love it love it ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie ;D
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za połączeniem mięsa z żurawiną, choć czasem zjem...nie powiem, ale ...wygląda pięknie;)
OdpowiedzUsuń