21.7.13

Warzywa z folii z sosem tzatziki

Kiedy przychodzi koniec miesiąca, portfel robi się coraz szczuplejszy, a jeść trzeba zaczyna się kombinowanie. Na całe szczęście w tym okresie roku można zrobić zakupy małym kosztem a i kupki smakowe czerpią radość z prostych potraw i młodych, świeżych warzyw i owoców. 
Naszą wczorajszą obiado-kolację zaczerpnęliśmy poniekąd z programu telewizyjnego, w którym Pascal w kieszonkach z folii aluminiowej grillował rybę. Co prawda nie mieliśmy ryby, ani grilla, ale znaleźliśmy pewne zamienniki - młode ziemniaczki i cukinia, a zamiast grilla zwykła patelnia. W ramach integracji i zabaw w kuchni oboje przygotowaliśmy swoje wersje ziemniaczków (moje były ze świeżą bazylią, oregano, pieprzem cayenne i dwoma łyżkami oleju rzepakowego, a narzeczonego z pieprzem ziołowym, odrobiną czosnku, liściem laurowym, nasionami kolendry, oraz olejem z awokado). W osobnej kieszonce robiła się jedynie posolona oraz skropiona 1-2 łyżkami oleju rzepakowego cukinia. Żeby dodać nieco lekkości i chłodu całość podaliśmy z sosem tzatziki. Udało się - smak był wyśmienity w obu wariantach ziemniaków, cukinia była mięciutka jak z prawdziwego grilla, a sos był orzeźwiający za sprawą ogórków i zimnego jogurtu. Kolejny raz zjedliśmy super posiłek niskim kosztem oraz małym nakładem czasowym. 



Ziemniaki i cukinia z folii z sosem tzatziki

Składniki (na 2 porcje):
  • 10 młodych ziemniaków*** (nie bardzo malutkich)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego**** /lub oleju z awokado
  • pół dużej cukinii
  • ulubione przyprawy i zioła
na sos:
  • 2 małe jogurty naturalne ***
  • 2-3 zielone ogórki gruntowe
  • 4 ząbki czosnku*****
  • 2-3 łyżki octu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie. Mogą też być ugotowane, ale ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Odcedzić i ostudzić.
  2. Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki i wsypać do miski, przyprawić według gustu dowolnymi przyprawami i skropić olejem - 4 łyżki, wymieszać.
  3. Ziemniaki umieścić w kieszonce z folii aluminiowej, lub sakiewce błyszczącą stroną do środka, matową na zewnątrz (u mnie jak napisałam wyżej, były 2 różne porcje ziemniaków, więc i 2 kieszonki)
  4. Cukinię umyć i pokroić w talarki, lub połówki talarków, posolić, skropić olejem - 2 łyżki i wymieszać. Umieścić w osobnej kieszonce. 
  5. Wszystkie kieszonki z zawartością umieścić na rozgrzanej i suchej patelni. Smażyć do miękkości ok. 20-30 minut.
  6. Do małego rondelka/ miseczki wlać jogurty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki obrać zaczynając od jasnej strony, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do jogurtu. Wlać ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  7. Warzywa z folii podawać polane sosem. 


14 komentarzy:

  1. ale bajer! I da się małym kosztem-faktycznie :)
    A jak elegancko wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a takie dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha, zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos tzatzyki to nasz ulubiony:-) idealny i do mięska i do warzyw i do przekąsem:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tą folią. Chyba go wykorzystam. Coś pomiędzy pieczeniem a smażeniem, a wszystkie warzywa to mój gust:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swego czasu non stop zajadałam się tym sosem:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha:D lubię takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysl,całość wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie, wszystkie składniki mam więc jutro próbuję Waszego pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajerancko, mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak mówiłam, zainspirowana Twoim pomysłem wykonałam coś podobnego w domu ;) Przyprawione po swojemu. Pozdrawiam. Niech Ci brzusio lekkim będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo że mogłam być inspiracją :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP