Kiedy przychodzi koniec miesiąca, portfel robi się coraz szczuplejszy, a jeść trzeba zaczyna się kombinowanie. Na całe szczęście w tym okresie roku można zrobić zakupy małym kosztem a i kupki smakowe czerpią radość z prostych potraw i młodych, świeżych warzyw i owoców.
Naszą wczorajszą obiado-kolację zaczerpnęliśmy poniekąd z programu telewizyjnego, w którym Pascal w kieszonkach z folii aluminiowej grillował rybę. Co prawda nie mieliśmy ryby, ani grilla, ale znaleźliśmy pewne zamienniki - młode ziemniaczki i cukinia, a zamiast grilla zwykła patelnia. W ramach integracji i zabaw w kuchni oboje przygotowaliśmy swoje wersje ziemniaczków (moje były ze świeżą bazylią, oregano, pieprzem cayenne i dwoma łyżkami oleju rzepakowego, a narzeczonego z pieprzem ziołowym, odrobiną czosnku, liściem laurowym, nasionami kolendry, oraz olejem z awokado). W osobnej kieszonce robiła się jedynie posolona oraz skropiona 1-2 łyżkami oleju rzepakowego cukinia. Żeby dodać nieco lekkości i chłodu całość podaliśmy z sosem tzatziki. Udało się - smak był wyśmienity w obu wariantach ziemniaków, cukinia była mięciutka jak z prawdziwego grilla, a sos był orzeźwiający za sprawą ogórków i zimnego jogurtu. Kolejny raz zjedliśmy super posiłek niskim kosztem oraz małym nakładem czasowym.
Ziemniaki i cukinia z folii z sosem tzatziki
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Naszą wczorajszą obiado-kolację zaczerpnęliśmy poniekąd z programu telewizyjnego, w którym Pascal w kieszonkach z folii aluminiowej grillował rybę. Co prawda nie mieliśmy ryby, ani grilla, ale znaleźliśmy pewne zamienniki - młode ziemniaczki i cukinia, a zamiast grilla zwykła patelnia. W ramach integracji i zabaw w kuchni oboje przygotowaliśmy swoje wersje ziemniaczków (moje były ze świeżą bazylią, oregano, pieprzem cayenne i dwoma łyżkami oleju rzepakowego, a narzeczonego z pieprzem ziołowym, odrobiną czosnku, liściem laurowym, nasionami kolendry, oraz olejem z awokado). W osobnej kieszonce robiła się jedynie posolona oraz skropiona 1-2 łyżkami oleju rzepakowego cukinia. Żeby dodać nieco lekkości i chłodu całość podaliśmy z sosem tzatziki. Udało się - smak był wyśmienity w obu wariantach ziemniaków, cukinia była mięciutka jak z prawdziwego grilla, a sos był orzeźwiający za sprawą ogórków i zimnego jogurtu. Kolejny raz zjedliśmy super posiłek niskim kosztem oraz małym nakładem czasowym.
Ziemniaki i cukinia z folii z sosem tzatziki
Składniki (na 2 porcje):
- 10 młodych ziemniaków*** (nie bardzo malutkich)
- 6 łyżek oleju rzepakowego**** /lub oleju z awokado
- pół dużej cukinii
- ulubione przyprawy i zioła
na sos:
- 2 małe jogurty naturalne ***
- 2-3 zielone ogórki gruntowe
- 4 ząbki czosnku*****
- 2-3 łyżki octu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie. Mogą też być ugotowane, ale ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Odcedzić i ostudzić.
- Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki i wsypać do miski, przyprawić według gustu dowolnymi przyprawami i skropić olejem - 4 łyżki, wymieszać.
- Ziemniaki umieścić w kieszonce z folii aluminiowej, lub sakiewce błyszczącą stroną do środka, matową na zewnątrz (u mnie jak napisałam wyżej, były 2 różne porcje ziemniaków, więc i 2 kieszonki)
- Cukinię umyć i pokroić w talarki, lub połówki talarków, posolić, skropić olejem - 2 łyżki i wymieszać. Umieścić w osobnej kieszonce.
- Wszystkie kieszonki z zawartością umieścić na rozgrzanej i suchej patelni. Smażyć do miękkości ok. 20-30 minut.
- Do małego rondelka/ miseczki wlać jogurty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki obrać zaczynając od jasnej strony, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do jogurtu. Wlać ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Warzywa z folii podawać polane sosem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńale bajer! I da się małym kosztem-faktycznie :)
OdpowiedzUsuńA jak elegancko wygląda <3
Takie proste, a takie dobre!
OdpowiedzUsuńAle pycha, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńSos tzatzyki to nasz ulubiony:-) idealny i do mięska i do warzyw i do przekąsem:-))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą folią. Chyba go wykorzystam. Coś pomiędzy pieczeniem a smażeniem, a wszystkie warzywa to mój gust:)
OdpowiedzUsuńSwego czasu non stop zajadałam się tym sosem:D
OdpowiedzUsuńpycha:D lubię takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysl,całość wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, wszystkie składniki mam więc jutro próbuję Waszego pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńBajerancko, mniam mniam!
OdpowiedzUsuńSkromnie, ale smacznie :)
OdpowiedzUsuńTak mówiłam, zainspirowana Twoim pomysłem wykonałam coś podobnego w domu ;) Przyprawione po swojemu. Pozdrawiam. Niech Ci brzusio lekkim będzie ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo że mogłam być inspiracją :)
Usuń