29.1.14

Placuszki z kaszy kukurydzianej

Wiem, że to nie pora na śniadanie, ale z drugiej strony będzie dużo czasu, żeby tą propozycję rozmyślić do jutrzejszego ranka i w efekcie uraczyć się takim śniadaniem. Jak nie jutro to w weekend kiedy śniadanie może być nieco wolniejsze. W każdym razie polecam, chociaż trzeba mieć dobrą, nieprzywierającą patelnię - ja piekłam na patelni do naleśników - bo placuszki są bardzo delikatne. 

Źródło: stylowywidelec


Placuszki z kaszy kukurydzianej

Składniki (na 6-8 sztuk):
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 małe jajko
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać kaszę i miód.
  2. Gotować cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zdjąć z ognia, przestudzić.
  3. Wbić jajko, wymieszać. 
  4. Na patelni rozgrzać olej - z masy łyżką formować placuszki i układać na patelni. Smażyć z obu stron do zrumienienia. 

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam placuszki z polenty :) Są takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszki jeszcze nie robiłam ! Wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placuszki! Chyba zaopatrzę się w kaszkę kukurydzianą;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Że też jeszcze nie odkryłam całkiem tej kaszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na kukurydzianą mąkę do placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo składniki mam, więc spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajnie wyszły! koniecznie muszę je spróbować, bo ani z manny ani z polenty jeszcze nie trafiły na mój talerz, a coś czuję, że zaskoczą mnie smakiem i delikatnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłam kiedyś z mąki kukurydzianej, ale z kaszy to chyba nawet bardziej mi sie podoba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszki ze smażonej polenty są pyszne, chcę takie u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. nie liczę kalorii, więc nie wiem.

      Usuń
  11. Bardzo nam miło, że przepis na placuszki się spodobał :)
    Pozdrawiamy,
    stylowy widelec

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6/23/2014

    Już nie mogę doczekać się śniadania ;););)

    OdpowiedzUsuń
  13. W smaku smaczne, ale strasznie się rozwalają :) przynajmniej mi ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też nie było łatwo, trzeba mieć naprawdę dobrą patelnię do ich smażenia.

      Usuń
  14. Pyszne ☺właśnie upieklam córeczce na obiad 😉

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP